Ministrul Educației, Daniel David, a explicat că, în acest moment, schimbările nu pot fi aplicate rapid deoarece este important ca elevii să aibă un cadru predictibil. Conform acestuia, nu se poate modifica brusc un examen de asemenea amploare, având în vedere că elevii sunt deja pregătiţi mental pentru o anumită structură a Evaluării Naţionale. Totuşi, a menţionat că, în raportul QX, a propus o regândire a evaluării, pentru că sistemul actual nu este considerat corect.
„Pe termen lung eu sper să ajungem ca în alte ţări, să nu mai dăm Evaluarea Naţională. Deocamdată să spunem copiilor că nu se schimbă nimic în acest an şi cred eu nici în anul viitor sau poate nici peste doi ani, fiindcă aceste lucruri trebuie să fie foarte predictibile. Nu te apuci să schimbi Evaluarea Naţională aşa pe termen scurt în condiţiile în care copiii au setul mental că dau într-o anumită examinare naţională. Dar este drept că în raportul QX am propus să regândim Evaluarea Naţională, fiindcă în acest moment nu este corectă”, a precizat Daniel David la Digi 24.
Printre problemele pe care le-a semnalat Daniel David se numără faptul că Evaluarea Naţională testează doar două materii, în condiţiile în care scopul învăţământului gimnazial este ca elevii să dobândească mai multe competenţe. De asemenea, ministrul a evidenţiat riscurile legate de impactul pe care îl poate avea un examen punctual asupra traiectoriei unui elev, care poate depinde de un moment în care nu s-a simţit în formă. Astfel, o mică eroare poate influenţa întreaga carieră a unui tânăr.
Daniel David a menţionat că în alte ţări vestice nu există un astfel de sistem, ceea ce sugerează necesitatea unei revizuiri a modului în care evaluăm elevii în România. El a propus să se testeze mai multe competenţe, dar fără a introduce un număr mai mare de examene, de exemplu prin testarea unor subcomponente ale ştiinţei, în loc de examene separate pentru fiecare disciplină. În plus, a subliniat necesitatea unui sistem de reevaluare, astfel încât elevii să aibă a doua şansă dacă rezultatele nu sunt satisfăcătoare.
Ministrul a afirmat că, pe termen mediu, Evaluarea Naţională trebuie regândită, iar în viitor, se doreşte un sistem mai echitabil şi mai diversificat.
„Poate că în ziua aia n-ai fost pregătit, n-ai fost în formă, ai făcut o greşeală şi toată cariera sau viaţa îţi este afectată. Acest sistem nu-l avem în alte ţări vestice. Nu-l avem. Şi atunci eu am spus că merită să regândim lucrurile, să vedem dacă nu merită să testăm mai multe competenţe. Asta nu înseamnă neapărat mai multe examene, că poţi să ai test cu subteste pe ştiinţă, de exemplu, nu înseamnă că ai şi un test la chimie şi unul la fizică şi unul la matematică, dar să testăm mai multe competenţe.
Şi în acelaşi timp, ca să nu depinzi doar de performanţa la evaluarea naţională, dacă nota n-a fost mulţumitoare, să mai ai a doua şansă, să dai un examen la acele licee care doresc să scoată un anumit procent din locurile pe care le au pentru examenul specific. Cel puţin pe termen mediu ar trebui să regândim evaluarea naţională, fiindcă pe termen lung eu sper să ajungem ca în alte ţări, să nu mai dăm evaluarea naţională”, a punctat oficialul.