Din cauza condițiilor de lucru precare, a lipsei pieselor de schimb și a măsurilor de austeritate adoptate de Guvern, mulți șoferi și vatmani STB iau în considerare greva și așteaptă semnalul sindicatelor care-i reprezintă, conform unui reportaj Digi24.
Situația este una tragică, atât pentru călători, cât și pentru pasageri. În condițiile codului roșu de caniculă din București, mai multe autobuze, troleibuze și tramvaie nu au aer condiționat.
Șoferii STB își exprimă nemulțumirile cu privire la condițiile de muncă precare. „N-ai cum să fii mulțumit nici de condițiile de muncă, că tot se îmbunătățesc, se îmbunătățesc, dar de fapt nu se schimbă nimic. Circulăm fără aer condiționat, de multe ori piese nu sunt. Acum, o mașină dacă se defectează și mă duc în garaj să îmi iau alta, n-au ce să-mi dea. Absolut nimic. N-au piese, n-au nimic”, spune un șofer, potrivit Digi24.
Un al șofer se alătură, atrăgând atenția asupra mașinilor defecte, cu piese lipsă.
„Nu funcționează la capacitatea care trebuie. Din cauza pieselor. Nu ne aduc freoane, nu ne aduc compresoare, nu ne aduc ce ne trebuie. Mașina nu e dotată. Sunt printre primele mașini care au venit. Te usuci de căldură. Transpiri într-una și te îmbolnăvești. Circulăm cu geamurile deschise și ne ia curentul… Ei își bagă freoane pe la aerele lor condiționate, dar la mașini nu, n-au posibilități. La ei în birouri pot. La noi nu se poate”, spune șoferul.
Măsurile de austeritate anunțate de Guvern accentuează supărarea cauzată de condițiile de lucru.
Citește și: Sorin Grindeanu: „USR plagiază fără rușine amendamentele PSD și se mai și laudă cu asta!”
Sunt șase sindicate în interiorul STB și prin majoritatea se discută despre proteste și o eventuală grevă.
Întrebați dacă ar fi de acord să oprească lucrul pe termen lung, majoritatea au dat un răspuns afirmativ.
„În situația de față n-ai cum să fii mulțumit. Grevă, cred că nu numai la STB. Ar trebui în toată țara. Pe chestiile astea, mai ales. Că suntem afectați toți. Nu știu care va fi soluția. Nu numai greva. Trebuie să și facem ceva, nu numai greva. Grevă am mai făcut și nu s-a mai ales nimic”, a răspuns un șofer, pentru Digi24.
Pentru moment, sindicaliștii se consultă între ei, așteptând semnalul confederațiilor naționale la care sunt afiliați.
Ultima grevă din STB a avut loc acum trei ani și a avut consecințe defavorabile pentru șoferi și vatmani. Conducerea societății publice de transport le-a cerut greviștilor despăgubiri de 18 milioane de lei.