Cel mai important institut epidemiologic din Germania, Institutul Robert Koch (RKI), a declarat că infecția a fost detectată săptămână trecută în regiunea franceză Alsacia, la mai puțin de 10 kilometri de granița franco-germană.
Pacientul ar fi fost infectat după o înțepătură de țânțar în timp ce se afla la sud de Strasbourg.
Chikungunya este o boală transmisă de obicei de țânțarii-tigru asiatici și provoacă simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră mare, dureri de cap și dureri articulare.
Pentru majoritatea persoanelor infectate, boala dispare după o săptămână, însă virusul este foarte periculos pentru femeile însărcinate, sugari şi persoanele cu boli cronice. Chiar dacă majoritatea pacienților se fac bine după câteva zile, unii dezvolta dureri articulare cronice și inflamații care nu trec foarte ușor. Complicațiile sunt mai frecventa la copiii sub un 1 și la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, precum și în cazul persoanelor care suferă de diabet și hipertensiune arteriala.
Pentru o lungă perioadă de timp, nu a existat nici un vaccin împotriva chikungunya. Însă, în prezent, există două vaccinuri autorizate pentru utilizarea în Germania.
În Franța, multe persoane au fost infectate cu acest virus în timp ce călătoreau în țări cu focare majore de infecție, cum ar fi Mauritius şi Insula Reunion, un teritoriu francez de peste mări.
Potrivit RKI, 75 de cazuri au fost deja înregistrate în Germania între lunile aprilie și iunie, majoritatea pacienților fiind persoane care au călătorit recent în străinătate.
RKI a mai declarat că o răspândire geografică a bolii chikungunya, pornind de la cazul din Strasbourg, este posibilă, dar nu probabilă, conform Pro TV.
Totuși, din acest caz reiese faptul că condițiile pentru transmiterea locală a virusului chikungunya sunt prezente atât pe malul german al Rinului, cât și în alte regiuni ale Germaniei, datorită prezenţei ţânţarilor-tigru şi a temperaturilor ridicate.
Ţânţarii-tigru pot fi întâlniţi în mari părţi din Franţa şi în vestul Germaniei.
Potrivit Dr.Max, virusul nu se transmite de la o persoană la alta, ci doar prin înțepătura de țânțar. Ciclul transmiterii infecției este următorul: