Ministrul Educației și Cercetării a anunțat într-o intervențoe pe pagina de Facebook că pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul Bolojan și-a asumat răspunderea în Parlament prevede și scăderea valorii pentru plata cu ora a profesorilor.
”Noi trebuie să reducem numărul de norme libere pe care le avem în sistem, număr de norme care este mare și unde plătim sau avem cheltuieli la plata cu ora într-un cuantum foarte mare. Și atunci ce trebuie să facem ? Să ducem o parte din acele ore în norma didactică. Am făcut acest lucru la nivel minim. Adică sunt duse două ore. Încă cu această creștere cu două ore ne aflăm sub media ceea ce există în țările Uniunii Europene. În medie, discutând, este o creștere de la 3,6 la 4 ore pe săptămână. Dacă vreți într-o altă evaluare – 24 de minute pe zi, dar în principiu practic este vorba de două ore pe săptămână. De asemenea, este vorba de faptul că plata cu ora este gândită să se calculeze, așa cum se calculează și în alte domenii, prin raportarea orelor de lucru la întregul salariu. Sigur că asta scade valoarea plății pe care o facem pentru o oră luată la plata cu ora, dar este un calcul corect și atât își permite în acest moment țara”, a explicat ministrul într-o intervenție pe Facebook, potrivit Agerpres.
Daniel David a menționat că pentru a reduce normele libere, a fost regândit numărul de copii la clasă.
”Pentru a reduce aceste norme libere, am regândit acele limite privind numărul de copii într-o clasă și ce înseamnă școală cu personalitate juridică, limite care nu ies din ceea ce aveam, de exemplu, în urmă cu cinci ani sau din anumite repere care există la nivel european. Asta putem face dacă vrem să protejăm angajații și salariile lor pentru a reduce contribuția educației la acest deficit major pe care îl avem pe linia resurselor umane”, a mai precizat ministrul Educației în intervenția de pe Facebook.
Ministrul a declarat că și educația a contribuit la deficitul bugetar uriaș cu care ne confruntăm în aceste momente și care ne poate bloca țara.
”Din păcate, la acest deficit uriaș care ne poate bloca țara, educația a avut și are o contribuție. A avut și are o contribuție mare prin unele decizii poate bine intenționate, dar complet nesustenabile din punct de vedere financiar care au vizat creșterea cheltuielilor cu resursele umane și creșterea fondului de burse”, a spus ministrul Educației și Cercetării.