UPDATE: Ministerul Finanţelor anunţă că pachetul de măsuri fiscal-bugetare, asumat luni de Guvernul României, a fost apeciat de Comisia Europeană drept un pas important şi pozitiv în îndeplinirea obiectivelor din cadrul procedurii de deficit excesiv. Comisia Europeană va realiza o evaluare completă a impactului pachetului de măsuri în toamna acestui an
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a participat, marţi, la reuniunea ECOFIN – Consiliul miniştrilor economiei şi finanţelor din statele membre UE de la Bruxelles, în cadrul căreia a prezentat pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar.
”Le-am transmis partenerilor europeni un semnal ferm că România îşi asumă cu responsabilitate consolidarea fiscală. Corecţia deficitului este o prioritate, iar recentul pachet fiscal asumat de Guvern oferă baza necesară pentru o ajustare credibilă, discutată în detaliu cu reprezentanţii Comisiei Europene. Obiectivul nostru este evitarea riscurilor majore legate de suspendarea fondurilor europene şi degradarea ratingului de ţară, ceea ce ar afecta un acces favorabil la pieţele financiare internaţionale„, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor, citat într-un comunicat de presă.
Recomandările ECOFIN pentru redresarea deficitului. Data limită până la care România trebuie să prezinte un raport privind progresele
2-2 minutes
Știrea inițială. Recomandările Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al UE, format din miniștrii de resort din cele 27 de state membre, care au scopul de a pune capăt situației de deficit excesiv din România, având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, prezentate mai jos:
Potrivit documentului, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, Comisar European pentru Economie şi Productivitate, a transmis că pachetul prezentat de ministrul român al finanţelor „este un pas important şi pozitiv către respectarea noii recomandări privind deficitul excesiv, cu rezerva ca toate măsurile să fie rapid şi în întregime adoptate şi implementate”.
Comisia Europeană va realiza o evaluare completă a impactului pachetului de măsuri în toamna acestui an.
Măsurile adoptate, care vizează atât partea de venituri, cât şi pe cea de cheltuieli, vor fi urmate de reforme suplimentare, astfel încât consolidarea fiscală să nu compromită potenţialul de creştere al economiei româneşti, a subliniat ministrul Nazare.
În cadrul ECOFIN, Comisia Europeană a adoptat, marţi, un set de Recomandări ale Consiliului Uniunii Europene:
· România ar trebui să se asigure că rata de creştere nominală a cheltuielilor nete nu depăşeşte valorile maxime de 2,8% în 2025, 2,6% în 2026, 4,6% în 2027, 4,4% în 2028, 4,2% în 2029 şi 4,0% în 2030.
· România ar trebui să pună capăt situaţiei de deficit excesiv până în 2030.
· România trebuie să întreprindă acţiuni eficace şi să prezinte măsurile necesare pentru a asigura corectarea la timp a deficitului excesiv, până la data de 15 octombrie. Ulterior, România ar trebui să raporteze cu privire la progresele înregistrate în punerea în aplicare a prezentei recomandări cel puţin o dată la şase luni, în primăvară în contextul raportului său anual privind progresele înregistrate şi în toamnă până la 15 octombrie, până la corectarea deficitului excesiv.
Guvernul şi-a asumat, luni, răspunderea în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale menite să reducă deficitul. Al doilea pachet este aşteptat la finalul lunii iulie.
Consiliul ECOFIN al UE, la care a participat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a decis să nu inițieze sancțiuni împotriva României pentru deficitul bugetar record, însă recomandă Guvernului „să înăsprească într-o măsură considerabilă politica bugetară”.
Să consolideze cheltuielile totale pentru apărare și securitate și gradul de pregătire în aceste domenii, asigurând în același timp sustenabilitatea datoriei în conformitate cu concluziile Consiliului European din 6 martie 2025. Să înăsprească într‑o măsură considerabilă politica bugetară pentru a se asigura că nivelul cheltuielilor nete nu se abate de la traiectoria corectivă prevăzută în cadrul procedurii aplicabile deficitelor excesive și pentru a consolida poziția externă. Să pună în aplicare setul de reforme și investiții care stau la baza prelungirii perioadei de ajustare, în conformitate cu recomandarea Consiliului din 21 ianuarie 2025.
Având în vedere termenele aplicabile pentru finalizarea la timp a reformelor și a investițiilor în conformitate cu regulamentul (UE) 2021/241, să urgenteze implementarea planului de redresare și reziliență, inclusiv a capitolului privind REPowerEU. Să accelereze punerea în aplicare a programelor politicii de coeziune (FEDR, FTJ, FSE+ și FC), fructificând, în măsura posibilului, oportunitățile oferite de evaluarea la jumătatea perioadei. Să utilizeze în mod optim instrumentele UE, inclusiv oportunitățile oferite de programul InvestEU și de platforma „Tehnologii strategice pentru Europa”, pentru a îmbunătăți competitivitatea.
Citește și : BNR a menținut dobânda-cheie, principalul instrument al politicii monetare, la 6,5%. Ce spun analiștii bancari
Să amelioreze calitatea și eficacitatea administrației publice și previzibilitatea procesului decizional, asigurându-se, în același timp, că inițiativele legislative nu subminează securitatea juridică, prin desfășurarea de consultări adecvate cu părțile interesate, efectuarea de evaluări eficace ale impactului și simplificarea procedurilor administrative. Să pregătească mai bine
proiectele mari de infrastructură, să le acorde prioritatea cuvenită și să accelereze punerea lor în aplicare, să se asigure că proiectele de investiții publice mature sunt implementate în timp util și să promoveze investițiile private pentru a stimula dezvoltarea economică durabilă.