DN AGRAR Group, una dintre principalele companii agroalimentare integrate din România și cel mai mare producător de lapte de vacă din Europa, împreună cu BSOG Energy, companie energetică axată pe dezvoltarea de unități de producție de biometan în România, deținută de Black Sea Oil & Gas, au semnat contractele pentru următoarele etape ale dezvoltării uneia dintre cele mai mari unități de producție de biometan din România, potrivit Economica.
Ca urmare a acordului de cooperare semnat în octombrie 2024, BSOG Energy și DN AGRAR stabilesc, pentru dezvoltarea unității și pentru furnizarea pe termen lung a materiei prime organice, gunoi de grajd generat în fermele DN AGRAR.
În decursul următoarelor opt luni se estimează că vor fi finalizate proiectarea unității și obținerea tuturor autorizațiilor necesare.
Citește și: Continuă sau nu Programul Rabla? Oprirea acestuia ar însemna un dezastru pentru Dacia și Ford
Decizia finală de investiție este anticipată pentru prima parte a anului 2026. Sub rezerva aprobărilor din partea autorităților, începerea operațiunilor este preconizată cel târziu în prima parte a anului 2028. Investiția, estimată la 30 de milioane de euri, va fi finanțată integra și implementată de BSOG Energy. DN AGRAR are posibilitatea de a participa cu o cotă de capital în proiect, potrivit Economica.
Capacitatea de producție inițială este estimată până la 15 MW, cu posibilitatea de a depăși 20 MW în următoarele etape. Pentru a asigura sustenabilitatea, DN AGRAR o să furnizeze materia primă pentru producția de biometan printr-un contract pe termen lung de 15 ani. Veniturile anuale sunt estimate la aproximativ 3.5 milioane de euro.
„Sustenabilitatea este în centrul operațiunilor DN AGRAR, iar inițiativa noastră de a dezvolta o unitate de producție de biometan, avansată acum prin parteneriatul cu BSOG Energy, reprezintă un pas important către acest obiectiv. Prin transformarea deșeurilor provenite din ferme în energie curată, ne propunem să reducem emisiile de carbon cu până la 90% și să aducem o nouă sursă de venituri. Proiectul este în desfășurare, achiziția terenurilor este finalizată și avizele în curs de obținere prin eforturile comune ale celor doi parteneri. Împreună cu inițiativele noastre de compostare și energie solară, acest proiect reprezintă un pilon esenţial al strategiei noastre pentru perioada 2025–2030, care vizează dublarea EBITDA și consolidează poziția DN AGRAR ca lider în agricultura sustenabilă, contribuind direct la producția de lapte cu emisii nete zero”, a spus Peter de Boer, CEO DN AGRAR Group, potrivit Economica.
„Semnarea acestor acorduri definitive de dezvoltare și furnizare cu partenerul nostru DN AGRAR demonstrează progresul constant făcut în realizarea primului proiect de biometan din România. Estimăm că acest proiect de pionierat cu DN AGRAR va fi urmat de proiectul nostru combinat de biometan/îngrășăminte organice anunțat recent și de alte proiecte de biometan care vor fi lansate în țară. Prin eliminarea deșeurilor organice din mediu și producerea de gaz intern cu emisii zero de carbon, credem că BSOG Energy va contribui semnificativ atât la securitatea energetică a României, cât și la tranziția sa către energie verde. Acționarii principali ai BSOG Energy, Grupul Carlyle și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, sprijină pe deplin această nouă inițiativă, iar decizia finală de investiție este așteptată în prima parte a anului 2026”, a spus și Mark Beacom, Director General, BSOG Energy.
“Obiectivul DN AGRAR este să devină un lider regional în producția de lactate și alimente premium, prin dezvoltarea unor clustere industriale care să integreze ferme de vaci de lapte, producție de legume, instalații de biogaz și compostare, ferme verticale de iarbă de grâu și horticultură în sere.
Odată cu lansarea în acest an a Strategiei de Dezvoltare pentru 2025–2030, care conturează proiecte strategice-cheie și noile linii de afaceri, compania este bine poziționată pentru a își dubla EBITDA până în 2030”, mai spune DN AGRAR.
Citește și: Stomatolog acuzat că i-a scăpat o freză pe gât unui copil de cinci ani. Familia cere daune de 15.000 de euro
Fiind listată la Bursa de Valori București din 2022, grupul DN AGRAR este cel mai mare producător de lapte de vacă din Europa și una dintre principalele companii agroalimentare integrate din România.
Grupul operează un model de afaceri integrat, bazat pe producția de lapte, producția agricolă vegetală, compostare organică și energie verde, care susțin o agricultură sustenabilă și circulară. Grupul are cinci ferme mari și un efectiv de animale de peste 16.000 de capete, livrând anual aproximativ 70 de milioane de litri de lapte. Au ca obiectiv dublarea producției la 150-200 de milioane de litri pe an până în 2030. DN AGRAR gestionează peste 10.000 de hectare de teren agricol și două unități de compost cu o capacitate de 14.000 de tone de îngrășământ organic pe an, urmărind extinderea acesteia la 40.000 de tone până în 2030, potrivit Economica.
Grupul DN AGRAR a fost fondat în 2009 ca o afacere de familie de către Jan Gijsbertus de Boer și își desfășoară activitatea în inima Transilvaniei, în județele Alba, Sibiu și Hunedoara.