Cât timp poți să păstrezi mezelurile în frigider. Potrivit recomandărilor de pe ambalaje, după ce sunt desfăcute, mezelurile feliate ar trebui consumate în cel mult 48 de ore. Mulți ignoră, însă, acest termen, și le păstrează mai mult timp în frigidere fără să știe riscurile la care sunt expuși.
Potrivit specialiștilor, dacă mezelurile nu sunt ambalate, ele rezistă între 2 și 5 zile în frigider, în funcție de tipul cărnii și aditivii folosiți. Cele cu mai mulți conservanți tind să reziste mai mult. Printre cele mai durabile se numără salamul uscat, mușchiul afumat și pastrama. Pentru o păstrare corectă, acestea ar trebui ținute pe raftul cel mai de jos al frigiderului, în folie de aluminiu sau pungi sigilate.
Este esențial să nu lași mezelurile la temperaturi ridicate (peste 32°C) mai mult de o oră. Drumul lung de la magazin acasă, fără un ambalaj termoizolant, poate accelera alterarea produselor, potrivit csid.ro.
Cum îți dai seama că mezelurile s-au stricat, fără să le miroși
Pe lângă mirosul înțepător de oțet pe care îl au mezelurile stricate, există și alte indicii la care trebuie să fii atent pentru a nu consuma mezeluri stricate.
Unul dintre aceste indicii este culoarea. Dacă mezelurile au căpătat o nuanță gri, gălbuie sau neuniformă, nu mai sunt sigure pentru consum.
De asemenea, textura este foarte importantă. O peliculă lipicioasă la suprafață sau apariția unor pete de mucegai sunt semnale clare că produsul trebuie aruncat.
Trebuie să mai știi că mezelurile proaspete sunt uniforme, ușor umede, dar nu lipicioase. Orice modificare în aspectul obișnuit ar trebui să ridice semne de întrebare.
Consumul de mezeluri stricate poate duce la toxiinfecții alimentare, cu simptome precum greață, crampe abdominale, febră și vărsături, care apar în câteva ore.
Mai grav, există riscul infectării cu bacterii periculoase, cum ar fi Listeria monocytogenes, care supraviețuiește chiar și în frigider. Aceasta poate provoca afecțiuni gastrointestinale și, în cazuri mai severe (în special la femei gravide), simptome asemănătoare unei gripe severe.
Alte bacterii care pot fi prezente în mezelurile alterate includ: Salmonella, Clostridium difficile, Helicobacter pylori sau Campylobacter, toate responsabile de tulburări digestive și infecții sistemice.