Primăria Municipiului Curtea de Argeș anunță golirea lacului Vidraru într-o postare publicată pe Facebook.
„Primăria Municipiului Curtea de Argeș aduce la cunoștința publicului faptul că, începând cu data de 1 august 2025, compania Hidroelectrica va demara procesul de golire a lacului de acumulare Vidraru, în vederea efectuării lucrărilor de retehnologizare a Amenajării Hidroenergetice Vidraru
Această operațiune este necesară pentru realizarea intervențiilor tehnice asupra echipamentelor hidromecanice ale barajului, având drept scop punerea în siguranță a întregii amenajări hidroenergetice și asigurarea funcționării acesteia pentru un nou ciclu de viață”, anunță Primăria în postarea de pe Facebook.
Golirea lacului se va desfășura în perioada 1 august 2025 – 28 februarie 2026, în mai multe etape succesive. În fazele finale ale procesului, debitele vor fi evacuate controlat în aval, în albia râului Argeș, cu valori cuprinse între 20 și 47 mc/s, potrivit sursei citate.
„Această acțiune se desfășoară în conformitate cu prevederile Legii Apelor (art. 66), fiind avizată de Administrația Națională Apele Române prin adresa nr. DMLH 10939/06.05.2025, și beneficiind de Acordul de Mediu nr. 7/11.07.2022, emis de Agenția pentru Protecția Mediului. Rugăm cetățenii și operatorii economici din zonă să ia act de această informare și să își adapteze activitățile corespunzător, în funcție de evoluția lucrărilor”, mai adaugă Primăria.
Contractul pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru a fost semnat în iulie 2024. Asocierea formată din Electromontaj (lider de asociere), Koncar – Engineering Co. Ltd. for Production and Services şi Butan Grup (subcontractant) a câştigat contractul în valoare de 188,382 milioane de euro, fără TVA, potrivit Digi24.
Hidrocentrala Vidraru a fost pusă în funcţiune pe data de 9 decembrie 1966 și utilizează potenţialul hidroenergetic al Argeşului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna şi Oieşti. A valorificat o cădere totală de apă de 324 de metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane metri cubi, din care 320 milioane metri cubi reprezintă volumul util.
Citește și: Preţ carburanţi. Cât te costă un plin de benzină/motorină/GPL înainte de weekend
Barajul Vidraru are o înălțime impresionantă de 166,6 metri și o lungime a coronamentului de 307 metri. Hidrocentrala este situată la 130 de metri sub albia râului Argeș.