Cum să scapi de căldura din bucătărie când gătești pe caniculă. Iată câteva trucuri

Meteorologii anunță caniculă în România în următoarele zile. Și în zilele caniculare cui îi place să se coacă în bucătărie. Iată câteva trucuri pentru evita încălzirea locuinței în zilele căduroase de vară.
Alina Costache
24 iul. 2025, 13:04
Cum să scapi de căldura din bucătărie când gătești pe caniculă. Iată câteva trucuri

Gătitul pe timp de caniculă poate transforma bucătăria într-un adevărat cuptor. Adoptă un regim alimentar mai simplu, fără alimente care necesită o gătire prelungită și care sunt greu de digerat. De aceea vă prezentăm câteva soluții pentru a evita petrecerea orele bune într-o bucătărie supraîncălzită vara.

Preparatele fără foc, salatele proaspete, smoothie-urile nutritive sau deserturile reci sunt ideale pentru a te menține hidratat și energizat. În plus, alegerea unor ingrediente de sezon, precum roșiile, castraveții, pepenele sau fructele de pădure, aduce nu doar prospețime, ci și un plus de gust.

Specialiști în nutriție, citati de stirileprotv.ro, susțin că există o varietate de preparate răcoritoare și sănătoase pe care le putem pregăti pentru a ne bucura de o masă plină de savoare și beneficii nutritive în timpul caniculei.

Unul dintre cele mai bune feluri de mâncare pentru a răcori organismul în zilele caniculare sunt salatele proaspete și pline de culoare. Acestea pot fi combinate cu legume de sezon, verdeață aromatică, fructe dulci și sănătoase, și pot fi însoțite de proteine ușoare, cum ar fi puiul fiert sau peștele.

Pe lângă salate, smoothie-urile, sucurile naturale și înghețata din fructe proaspete sunt opțiuni excelente pentru a ne hidrata și răcori organismul în timpul caniculei.

Dacă locuiți la curte, grătarul este o modalitate minunată de a pregăti mâncăruri sănătoase și gustoase fără a supraîncărca bucătăria cu căldură. Legumele precum dovleceii, vinetele, ardeii și ciupercile pot fi gătite la grătar alături de carne slabă sau pește sunt o opțiune.

Dacă toțuși vreți să porniți aragazul sau cuptorul în casă, iată câteva trucuri simple pe care le poți aplica pentru a menține temperatura ambientală cât mai plăcută.

Gătește în orele mai răcoroase
Planifică-ți orele în care gătești dimineața devreme sau seara târziu, când temperatura exterioară este mai scăzută.

Folosește aparate electrocasnice eficiente energetic
Alege aparate electrocasnice precum aragazele cu inducție sau cuptorul cu microunde, care generează mai puțină căldură decât cele tradiționale. Acestea sunt mai eficiente energetic și emit mai puțină căldură în timpul utilizării.

Optează pentru metode de gătit rapide
Evită gătitul prelungit la cuptor sau prăjirea în ulei, care pot crește temperatura în bucătărie.

Citește și: Ingredientul banal care transformă mămăliga într-un deliciu. Ce se pune la fiert alături de mălai și sare. Gustul se schimbă complet

Ventilează bine bucătăria
Deschide ferestrele și folosește un ventilator pentru a crea o circulație bună a aerului în bucătărie în timpul gătitului. Astfel, vei ajuta la evacuarea căldurii și la menținerea unei temperaturi mai plăcute în încăpere.

Folosește tigăi și vase izolate termic
Alege tigăi și vase izolate termic pentru a reduce transferul de căldură în încăpere. Acestea ajută la menținerea temperaturii în interiorul vaselor și reduc căldura generată în timpul gătitului.

 

 

DailyBusiness
Activități în București în weekendul 26-27 iulie 2025: concerte, proiecții de film și spectacole de operă
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Ce salariu trebuie să ai ca să cumperi un apartament nou, cu 21% TVA, în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov. Singurele două orașe mari cu prețuri decente
Capital.ro
Elena Udrea NU a scăpat. Decizia care o poate îngropa definitiv. Îi vor lua tot!
Playtech.ro
Amenzi mai mari pentru șoferii care depășesc viteza sau trec pe roșu, în Bulgaria. Conducătorii auto pot face acum vinieta şi de o zi, în ţara vecină
Adevarul
Imagini incredibile pe străzile unui oraș din Spania. Blocuri de gheață formate în luna iulie de grindina de mărimea unei mingi de golf
wowbiz.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Am bănuit când am văzut...”. Detaliul pe care l-a observat instant când a început să-i ofere primul ajutor
Evz.ro
Risc uriaș în parcările din București. Poți rămâne fără bani
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Accident grav în Bihor! Un motociclist a murit după o coliziune cu 3 vehicule
Cancan.ro
Felix Baumgartner, înmormântat în mare secret! Misterul păstrat de Mihaela Rădulescu
Capital.ro
Schimbare radicală la bancomate din 2026. Decizie pentru cei care retrag numerar: E timpul să țină pasul
StirileBZI
Proiecte vitale pentru dezvoltarea țării, oprite de judecători la cerere! Câtă putere au ONG-urile în fața justiției?
stirilekanald.ro
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
ALERTĂ în Europa! Ministrul Cătălin Predoiu avertizează: „Populația trebuie pregătită să reziste de la 72 de ore la 7 zile”.