Primăria Capitalei a anunțat, vineri, 25 iulie, că pe ordinea de zi a ședinței din data de 30 iulie se regăsesc proiecte de investiții în transportul public. Acestea vizează modernizarea infrastructurii, a flotei de vehicule, dar și a conectivității rețelei urbane. Proiectele propuse pentru finanțare nerambursabilă prin Programul Regional București-Ilfov 2021-2027 au o valoare estimată la 385 de milioane de euro.
„Bucureştiul are nevoie urgentă de un transport public modern, eficient şi accesibil, iar fondurile europene reprezintă o şansă concretă pe care nu avem voie să o ratăm. Ne-am propus ca în luna august să depunem toate cererile de finanţare, astfel încât proiectele să poată fi implementate cât mai repede. Nu vorbim doar despre vehicule noi sau despre linii de tramvai reabilitate, ci despre dezvoltarea reală a oraşului – despre un Bucureşti în care timpul cetăţenilor contează, mobilitatea este predictibilă, aerul este mai curat, iar transportul public devine prima opţiune, nu ultima”, a declarat primarul general interimar, Stelian Bujduveanu.
Unul dintre proiectele de pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 30 iulie propune cumpărarea a 100 de troleibuze articulate (18 metri), moderne și nepoluate.
Un alt proiect se axează pe actualizarea studiului de oportunitate în vederea achiziției a 250 de tramvaie noi. Dintre acestea, 100 vor fi unidirecționale, cu o lungime de 36 de metri. Alte 150 de tramvaie vor avea o lungime de 27 de metri, 50 dintre acestea fiind bidirecționale.
Mai mult, primăria Capitalei are în vedere și extindere rețelei de tramvai în Prelungirea Ghencea. Mai exact, se propune realizarea unei noi linii cu o lungime de 5,8 kilometri (cale dublă), între Terminal 41 – Strada Brașov – Prelungirea Ghencea – Domnești, incluzând o buclă de întoarcere. În cadrul proiectului este prevăzută și achiziția a 16 tramvaie moderne pentru operarea noii linii.
Oficialii mai au ca obiectiv și modernizrea a aproximativ 50 de kilometri de linii de tramvai vechi. În cazul acestor trasee, contractele de atribuție au fost deja atribuite, iar pe unele segmente lucrările sunt deja în desfășurare.
În ședința care urmează să aibă loc miercuri, 30 iulie, se vor mai analiza și alte două proiecte privind modernizarea completă a depourilor de tramvaie Titan și Colentina. Obiectivul principal este adaptarea acestora la exploatarea tramvaielor moderne de 35 – 37 de metri, notează Bugetul.ro.