Un fermier din Vrancea va primi de la statul român despăgubiri de peste 12 milioane de euro, după ce ferma sa ecologică a fost afectată de lucrările la Autostrada Moldovei. Decizia în acest sens este definitivă și executorie.
Este vorba despre una dintre cele mai mari compensații acordate vreodată în România pentru exproprieri legate de proiecte de infrastrctură.
Autostrada Moldovei a fost proiectată să treacă chiar prin mijlocul fermei de vaci, din comuna Țifești. Lucrările au determinat organismele de certificare să retragă statutul ecologic al exploatației, iar, în lipsa acestei certificări, fermierul a pierdut contracte importante, ajungând să contracteze credite și să ipotecheze proprietăți pentru a menține afacerea măcar la nivel convențional.
„Noi ne bucurăm că am reușit să facem dreptate pentru un client care și-a pus toată viața în slujba acestui business. Un business care a început pe fonduri europene, un business care a trecut prin situații financiare neplăcute din cauza exproprierii, pentru că în momentul când autostrada a venit exact prin fermă, certificarea bio a fost ridicată.
În acel moment, tot ce înseamnă contracte pe care le avea acest fermier nu au mai putut fi duse la bun sfârșit. Totul a fost ca un domino financiar care l-a adus pe acest fermier într-o ipostază destul de grea.
A fost nevoie să facă multe credite, să ipotecheze proprietăți, pentru a putea ține ferma într-un ritm care să îi permită să funcționeze măcar convențional, dar a fost destul de greu”, a explicat Cosmin Monac, avocatul fermierului, în emisiunea „Agricultura la Raport” de la AGRO TV.
Litigiul s-a purtat în baza Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, dar și în raport cu articolul 44 din Constituție, care apără dreptul de proprietate.
Inițial, autoritățile au evaluat despăgubirile la aproximativ 50.000 de euro, o sumă considerată mult prea mică de fermier. După doi ani de expertize și audieri, instanța a ridicat cuantumul la 14,6 milioane euro în primă instanță, pentru ca, la apel, completul de la Galați să fixeze suma finală la 12,5 milioane de euro.
„Când a aflat că autostrada o să intre direct prin fermă, a început să-și caute dreptatea, făcând nenumărate adrese atât instituțiilor abilitate, cât și colaboratorilor, încercând să facă tot posibilul pentru a salva afacerea. În cele din urmă, singura variantă a fost cea de a merge în instanță și a obține despăgubirile cuvenite.
Acest fermier nu s-a opus niciodată interesului superior al dezvoltării tronsonului de autostradă. Mai mult decât atât, chiar a fost de acord să ajute echipele de constructori care au venit acolo. A fost conștient de faptul că nu se poate opune nimeni la Legea 255/2010, chiar dacă Constituția, prin articolul 44, prevede foarte clar că dreptul de proprietate este suveran.
El nu s-a opus, și-a dorit doar o despăgubire corectă. (…) Inițial i se oferise o sumă derizorie, undeva la 50.000-100.000 de euro. Acum urmează să primească peste 12 milioane de euro, în urma unor expertize care au fost făcute de către niște comisii de experți, în baza unor documente puse la dispoziție de acest fermier”, a mai precizat avocatul Cosmin Monac.
După comunicarea deciziei, Ministerul Finanțelor trebuie să asigure fondurile către CNAIR, iar plata este scadentă în maximum 90 de zile de la data rămânerii definitive (29 mai 2025).
În paralel, fermierul analizează posibilitatea relocării în alt județ pentru a reconstrui o fermă certificată bio, mizând pe reinvestirea unei părți din despăgubire și pe noi programe de finanțare europeană.