Revoluţie în medicină: Un cercetător ROMÂN a descoperit un nou stadiu de comă profundă

De regulă, atunci când creierul unui pacient devine complet inactiv, medicii consideră că pacientul a intrat în cea mai profundă stare de comă. Un om de ştiinţă de origine română, stabilit în Canada, a anunţat însă descoperirea unui nou stadiu de comă, şi mai profundă, în care activitatea cerebrală este reluată la un nivel minim, conform unui material publicat de LiveScience.com.
Romania TV
19 sept. 2013, 16:19
Revoluţie în medicină: Un cercetător ROMÂN a descoperit un nou stadiu de comă profundă

În cazul unui pacient aflat într-o comă indusă medicamentos, dar şi în cazul unor experimente desfăşurate pe pisici, cercetătorii au observat că, după ce au adâncit starea de comă prin administrarea unei doze mai mari de medicamente, în creier a început să se manifeste o activitate neuronală minimă dar răspândită la nivelul întregului organ, conform studiului publicat în ultimul număr al revistei PLOS ONE.

Această concluzie este bazată pe măsurarea activităţii electrice a creierului detectată prin electroencefalografie (EEG) – procedeu de studiere a activităţii electrice a creierului, bazat pe aplicarea unor electrozi pe pielea capului şi pe înregistrarea grafică, sub formă de unde, a curenţilor corespunzători acestei activităţi. La pacienţii aflaţi în comă, în funcţie de stadiul acestei come, undele nervoase sunt modificate. Pe măsură ce coma se adânceşte, dispozitivul EEG va ajunge să prezinte pe monitor o linie orizontală continuă, fără nicio oscilaţie – stadiu considerat la graniţa dintre un creier viu şi unul mort.

Liniile orizontale continue reprezentau cea mai adâncă formă cunoscută de comă„, susţine profesorul de origine română Florin Amzică, neurolog la Universitatea din Montréal.

Noul studiu demonstrează că „există o formă mai adâncă de comă care trece dincolo de această linie orizontală continuă şi chiar şi în această stare de comă ultraprofundă activitatea corticală poate fi reluată„, explică Amzică. El a precizat însă că această descoperire se aplică în cazul pacienţilor care au creiere sănătoase ce continuă să primească sânge şi oxigen. Concluziile acestui studiu ar putea să nu se aplice pacienţilor aflaţi în comă dar care au creierul puternic afectat în urma unor traumatisme.

Stadiul de comă nou-descoperit este caracterizat de unde electrice denumite „Nu-complexes” care sunt diferite de alte unde cerebrale generate în stadii cunoscute de comă, în somn sau în starea de veghe. Aceste unde îşi au originea într-o regiune profundă a creierului, hipocampusul, şi apoi se răspândesc de-a lungul cortexului (stratul exterior al creierului), conform studiului.

Această descoperire a fost făcută în urma unei observaţii întâmplătoare asupra unui pacient aflat în stare de comă profundă şi căruia i-a fost administrată o medicaţie antiepileptică puternică pentru a-i ţine sub control convulsiile. Activitatea electrică a creierului său, înregistrată printr-un aparat EEG, prezenta nişte unde cerebrale ciudate şi inexplicabile.

Folosind anestezice puternice, cercetătorii au indus o serie de pisici într-o stare cerebrală similară celei a pacientului. Atunci când aparatele EEG conectate la creierul pisicilor au indicat o linie orizontală continuă, cercetătorii au mărit doza de anestezic şi au observat cum reîncepe activitatea cerebrală a felinelor.

Deocamdată nu se ştie cum activitatea neuronilor din hipocampus se poate disemina în diferitele regiuni ale creierului. Un posibil răspuns ar fi că, dacă pacientul este suficient de scufundat în comă, creierul pierde cel puţin parţial controlul asupra neuronilor din hipocampus, control care în mod normal ar fi fost menţinut de creier.

Cu cât creierul este mai inconştient, cu atât este mai puţin deranjată această activitate„, susţine Amzică. Atunci activitatea din hipocampus dispune de potenţialul de a deveni suficient de puternică pentru a se disemina spre alte regiuni cerebrale.

Această descoperire ar putea avea potenţial terapeutic. Câteodată starea unora dintre pacienţii care au suferit accidente grave, sau au luat supradoze de droguri, necesită inducerea lor în comă. Prin reducerea activităţii cerebrale şi încetinirea metabolismului, o comă indusă poate proteja ţesutul nervos.

Există însă riscul ca, în cazul unor perioade mai lungi de inactivitate completă, să se înregistreze pierderi iremediabile ale conexiunilor dintre neuroni. O stare de comă indusă de tipul celei descoperite de echipa condusă de cercetătorul de origine română poate proteja mai bine ţesutul nervos pentru că menţine o minimă activitate cerebrală.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
De sâmbătă, 17 mai 2025, de la ora 7, peste trei zodii vine ploaia de noroc. Soarta le e favorabilă, se anunță câștiguri frumușele
Capital.ro
Ordin pentru românii cu buletin. Se aplică amendă 1.000 lei pe loc sau închisoare. Interzis în România și diaspora
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Sfaturile primite de o tânără din România care vrea să se mute în Spania. „Nu le ajunge salariul până la sfârșitul lunii”
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Alternativă pentru români, după explozia prețurilor la locuințe. Costa 25.000 de euro
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare un nou partid în România? Decizia lui Călin Georgescu: Ce pot să confirm este...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
3.000 de lei pentru fiecare familie. Actele trebuie depuse imediat la primărie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră la nivel național: un oraș din România va avea o pădure-parc imensă