A doua zi de Paște 2023. Tradiții și obiceiuri pentru Lunea Albă

Săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului este numită Săptâmâna Luminată. A doua zi de Paște poartă numele de Lunea Albă și vine cu o serie de tradiții și obiceiuri.

16 apr. 2023, 18:46
A doua zi de Paște 2023. Tradiții și obiceiuri pentru Lunea Albă

Săptămâna luminată 2023 începe cu Lunea Albă. Tradiția spune că în prima zi din Săptămâna luminată se deschid porțile Raiului și ale iertării, astfel că orice persoană care moare în această zi nu mai trece prin Judecata de Apoi, ci merge direct în Rai. In aceasta saptamana nu se fac parastase pentru cei trecuti la cele vesnice.

Credința populară spune că cei care mor în ziua de Paşti şi în prima săptămână de după Paşti merg direct în rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise. Slujbele de inmormantare din Saptamana Luminata sunt oficiate dupa o randuiala speciala. Slujba inmormantarii este inlocuita de slujba Invierii.

Citește și: Ce părere are Dana Budeanu despre femeile care nu gătesc de Paște: „Nu vă e rușine? De când se mănâncă și sarmale de Paște?”

Începand din Duminica Sfintelor Pasti si pana la Inaltarea Domnului, la Liturghie se canta Axionul Pastilor: „Ingerul a strigat …”, iar credinciosii se saluta cu cuvintele: „Hristos a inviat!” si raspund: „Adevarat a inviat!”

În Lunea Albă, e bine să stropești casă cu agheazmă și să dai de băut la rude. În unele zone ale ţării există obiceiul “udatului” și al umblatului cu pasca pentru vestirea Învierii.

Citește și: Proiect de lege depus de 56 de parlamentari PSD: nu se mai pot declara zile libere legale, decât cu o condiție

În Lunea Albă, pe lângă unele tradiţii ca „udatul” fetelor sau stropitul prin casă cu agheazmă, mai există şi obiceiul ca finii să se ducă în vizită la naşi. Se duc colaci, pască şi ouă roşii.