A fost creat primul test capabil să precizeze gradul imunităţii pacienţilor vindecaţi de coronavirus

Laboratorul francez de vaccinuri Pasteur-TheraVectys a anunţat că a creat un test seriologic capabil să precizeze gradul de imunizare a persoanelor vidnecate de COVID-19, scrie Libération.

RomaniaTV.net
27 apr. 2020, 10:42
A fost creat primul test capabil să precizeze gradul imunităţii pacienţilor vindecaţi de coronavirus

Am pus la punct singurul test de «sero-neutralizare» care detectează anticorpii, dar mai ales care le măsoară capacitatea de a inhiba intrarea virusului într-o celulă. Acest test oferă informaţii despre eficienţa anticorpilor”, declară directorul ştiinţific al laboratorului TheraVectys, virusologul Pierre Charneau, potrivit sursei citate.

Teste seriologice care există în prezent detectează doar prezenţa anticorpilor dezvoltaţi de o persoană în urma unei infecţii cu COVID-19 şi nu sunt în măsură să indice dacă persoana respectivă este protejată sau nu de o nouă infecţie. Spre deosebire de aceste teste, noul test este capabil să ofere informaţii despre eficienţa anticorpilor.

Citeşte şi CORONAVIRUS. Medicii italieni susţin că izolarea la domiciliu a bolnavilor de COVID 19 este „o bombă cu ceas”

Testul dezvoltat de laboratorul francez clasează gradele de imunitate în trei categorii: puternic neutralizant, slab şi non-neutralizant.

Testul are, totuşi, un neajuns. Acesta poate da rezultate fals pozitive, adică o persoană poate fi detectată pozitiv cu anticorpi neutralizanţi, dar în realitate să nu fie protejată şi, astfel, să răspândească virusul, atarge atenţia Pierre Charneau. Cercetătorul spune, însă, că, până în prezent, nu s-au obţinut ”rezultate fals pozitive” şi că nivelul erorii este unul foarte scăzut.

Citeşte şi Johnson nu vrea să rişte un nou ”vârf” al epidemiei Covid-19. Nu are de gând să relaxeze izolarea

Este foarte dificil să garantezi 100% fiabilitatea. Lucrul de care suntem siguri azi este că nivelul erorii este foarte slab”, precizează directorul ştiinţific al laboratorului TheraVectys.