Proiect de lege pentru amânarea cu trei luni a alegerilor parlamentare, depus la Senat

Un deputat independent, fost membru USR, cere amînarea alegerilor parlamenantare cu trei luni. Parlamentarul Adrian Dohotaru a depus la Senat o propunere legislativă pentru stabilirea datei alegerilor parlamantare. Data propusă este 14 martie 2021. 

RomaniaTV.net
02 oct. 2020, 08:53
Proiect de lege pentru amânarea cu trei luni a alegerilor parlamentare, depus la Senat

Ideea amânării alegerilor parlamentare a fost vehiculată de tot mai mulţi oameni politici importanţi, în ultimele zile, mai ales în contextul în care România a înregistrat miercuri recordul de infectări cu Covid 19, iar în ultimele două zile bilanţul nu a mai scăzut sub borna de 2000 de cazuri noi.

Primul promotor al ideii amânării a fost Călin Popescu-Tăriceanu, imediat după alegerile locale, iar joi mesajul său a fost preluat şi de preşeddintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Nu, alegerile nu se pot organiza, dar pe ei nu-i interesează altceva. Cum să ieși, tu, președinte al României în conferință de presă, când ai cel mai mare număr de cazuri să ataci PSD, de 17 ori să ataci PSD-ul, iar la final să le spui oamenilor să aibă grijă și cu pandemia.

După părerea mea oamenii vor avea lehamite și cred că numărul de cazuri va fi din ce în ce mai mare. Vom trece de 2500 de cazuri, spre 3000 de cazuri pe zi.”, a spus Marcel Ciolacu.

Cu toate acestea, iniţiatorul legii depuse vineri la Senat este o surpriză. Este vorba despre deputatul independent Adrian Dohotaru, fost membru USR.

Proiectul de lege, integral, publicat de Stiripesurse

Art. 1. – Data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, organizate ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, se stabilește în ziua de duminică, 14 martie 2021.

Art. 2. – Perioada electorală a alegerilor prevăzute la art. 1 începe la data de 13 ianuarie 2021.

Art. 3. – În cel mult 3 zile de la data prevăzută la art. 2, prin hotărâre a Guvernului se aprobă calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților prevăzute la art. 1.

Art. 4. – (1) Sunt și rămân valabile pentru alegerile organizate la data prevăzută la art. 1, următoarele acte și operațiuni electorale întocmite și realizate pentru alegerile pentru Senat și Camera Deputaților ce fuseseră preconizate pentru data de 6 decembrie 2020:

a) listele de susținători ai partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, ai alianțelor politice, ai alianțelor electorale și ai candidaților independenți, acestea putând fi depuse, potrivit legii, la Biroul Electoral Central și birourile electorale de circumscripție până la data stabilită conform art. 3;

b) cererile de înregistrare ca alegător prin corespondență și ca alegător din străinătate, formulate conform art. 4 alin. (4) din Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, și art. 42 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare;

c) listele de susținători depuse la Biroul Electoral Central și birourile electorale de circumscripție, acestea putând fi actualizate și/sau modificate, până la data stabilită conform art. 3;

d) constituirea și completarea Biroului Electoral Central și a birourilor electorale de circumscripție;

e) deciziile Biroului Electoral Central și ale birourilor electorale de circumscripție prin care au fost înregistrate liste de susținători, candidaturi și alianțe electorale.

(2) Termenul de înregistrare ca alegător prin corespondență și ca alegător din străinătate pentru alegerile organizate la data prevăzută la art. 1 începe la data intrării în vigoare a prezentei legi și se încheie la data expirării termenelor prevăzute la art. 4 alin. (4) din Legea nr. 288/2015, cu modificările și completările ulterioare, și art. 42 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, activitatea Biroului Electoral Central și a birourilor electorale de circumscripție constituite pentru alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din data de 6 decembrie 2020 se suspendă până la data prevăzută la art. 2.

(4) Pe durata suspendării activității Biroului Electoral Central și a birourilor electorale de circumscripție, toate actele și documentele primite, create și deținute de acestea se păstrează de către Autoritatea Electorală Permanentă.

(5) Predarea-primirea actelor și documentelor prevăzute la alin. (4) se face pe bază de proces-verbal.

Art. 5. – Bunurile achiziționate pentru alegerile pentru Senat și Camera Deputaților ce fuseseră preconizate pentru data de 6 decembrie 2020 până la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi păstrate și conservate în mod corespunzător de autoritățile publice care le-au achiziționat, în vederea utilizării lor pentru alegerile organizate la data prevăzută la art. 1.

Art. 6. – Sumele alocate conform art. 1 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 755/2020 privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020, Ministerului Afacerilor Interne, al Autorității Electorale Permanente, al Ministerului Afacerilor Externe, al Agenției Naționale de Integritate, al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, al Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și al Secretariatului General al Guvernului, pentru Institutul Național de Statistică și rămase neangajate și/sau neutilizate la data intrării in vigoare a prezentei legi se restituie în vederea reîntregirii Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în cel mult 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Art. 7. – La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă:

a) Hotărârea Guvernului nr. 744/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 816 din 4 septembrie 2020.

b) Hotărârea Guvernului nr. 745/2020 pentru aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 817 din 4 septembrie 2020.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: Alegerile parlamentare nu se vor putea organiza. Vom ajunge la peste 3.000 de cazuri zilnice de COVID