A fost finalizat primul campus şcolar din mediul rural românesc

Primul campus școlar din mediul rural din România a fost finalizat într-o localitate din județul Alba, respectiv în Strungari, beneficiari fiind copiii cu risc de abandon școlar din mai multe comune, respectiv cătune ale orașului Cugir, care nu vor mai fi nevoiți astfel să străbată pe jos zeci de kilometri pentru a ajunge la școală.

RomaniaTV.net
18 mai 2016, 10:32
A fost finalizat primul campus şcolar din mediul rural românesc

Evenimentul de deschidere oficială a ‘Casei din munte’, cum a fost denumit campusul, o clădire extinsă, modernizată și dotată la standarde de siguranță și confort, va avea loc joi, potrivit unui comunicat al Asociației ‘Sprijiniți Copiii’.

‘Până mai ieri, copiii de la sat mergeau să învețe carte la oraș. Acum, datorită dezvoltării Centrului educativ ‘Casa din munte’, la școala din Strungari învață și copii din cătunele orașului Cugir sau din comunele învecinate — Săliște și Săsciori, copii care altfel ar trebui să meargă pe jos zeci de kilometri sau să abandoneze școala, deoarece în localitatea de domiciliu aceasta s-a închis sau există doar pentru ciclul primar’, menționează sursa citată.

Finanțat prin Programul RO10 — CORAI, derulat prin intermediul Mecanismului Financiar SEE 2009-2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, proiectul a avut o valoare de aproape două milioane de lei. El a fost derulat de comuna Pianu, în parteneriat cu Asociația ‘Sprijiniți Copiii’.

Prin proiectul ‘Complex de servicii integrate’ s-a reușit modernizarea ‘Casei din munte’, înființarea unui loc de joacă, dar și a unei rețele de asistență socială școlară la care au aderat zece școli, dintre care opt provin din zona montană defavorizată.

‘Din anul 2002, cu pași siguri și ancorați în realitățile sociale ale zonei, am gândit și dezvoltat structurile necesare unui Campus Școlar, realizare bazată pe munca în parteneriat cu Asociația ‘Sprijiniți Copiii’ și implementarea de proiecte cu finanțare nerambursabilă. Campusul este organizat în vatra satului, o vatră de tip nou, unde, în jurul bisericii și a școlii — piloni statornici ai societății românești — se dezvoltă serviciile sociale’, a declarat, potrivit sursei citate, primarul comunei Pianu, Marin Petruse.