Atenție, români! A fost scos la vânzare șorici fals! Ce conține, de fapt, preparatul surogat

Şoriciul pus la vânzare în marile magazine ar putea să nu aibă nicio treabă cu carnea de porc sau cu rețeta tradițională a acestui preparat.

08 dec. 2021, 17:42
Atenție, români! A fost scos la vânzare șorici fals! Ce conține, de fapt, preparatul surogat

A fost scos la vânzare șorici fals! Alimentul care ar trbui să fie tradițional trece printr-o multitudine de etape. Procesatorii îl supun unor operaţii chimice care îi dau doar aspect comercial, nu şi gust.

A fost scos la vânzare șorici fals! Ce conține, de fapt, preparatul surogat

Şoriciul vândut sub marca „tradiţional”îl găsiți la raft la prețuri între 30 şi 80 de lei kilogramul. Deloc ieftin, spun cumpărătorii pe bună dreptate, însă puţini ştiu că produsul cumpărat este de fapt o păcăleală.

”Un șorici real este cel pârlit cu foc de paie sau cu foc de lemn. Acest lucru se întâmplă în mod normal doar în fermele mici sau gospodării. Se mai practică extrudarea șoriciului ceea ce este cu totul și cu totul altă metoda care face ca șoriciul să fie mai pufos, îi crește volumul” a explicat Ioan Ladoși, președintele asociației crescătorilor de porci, la Kanal D.

Un șorici adevărat se cunoaște după textură, trebuie să ”tremure” să fie moale, șoriciul adevărat este pârlit cu paie, frecat cu sare și apă rece. Desigur contează și prețul, un aliment de calitate este mai scump.

Soriciul tradițional are însă foarte multe beneficii pentru sănătate. Deşi este considerat o gustare calorică, şoriciul de porc poate avea şi anumite efecte benefice asupra organismului, dacă este consumat cu moderaţie.

Conţinutul ridicat de proteine şi grăsimi transformă şoriciul de porc într-o gustare perfectă între mese, deoarece ţine de foame şi oferă energie. Şoriciul de porc conţine grăsimi nesaturate, în special acid oleic, care se regăseşte şi în uleiul de măsline. Aceste grăsimi sunt benefice pentru sănătatea inimii.

Citește și: De ce se taie porcul de Crăciun. Obiceiul, păstrat încă de pe vremea dacilor și romanilor. Care sunt tradițiile și ce cuvinte magice se rostesc după proces!
Sodiul conţinut de şoriciul de porc este esenţial pentru reglarea absorbţiei glucozei, pentru funcţia cerebrală, dar şi pentru prevenirea retenţiei de apă din organism. Atenţie însă! Persoanele care au tensiunea arterială crescută trebuie să evite sau să consume cantităţi reduse de şorici de porc.

Citește și: Rețeta care face senzație printre gospodine. Șoriciul expandat, gustarea delicioasă și crocantă ce nu afectează silueta VIDEO