A fost semnat acordul de asistenţă cu BERD în vederea construirii spitalului regional Braşov

Primarul Braşovului, George Scripcaru, şi directorul Infrastructură Municipală şi de Mediu din cadrul BERD, Susan Goeransson, au semnat marţi, la Primăria Braşov, Acordul de asistenţă dintre municipiul Braşov şi BERD în vederea pregătirii proiectului pentru construirea Spitalului Regional Braşov.

RomaniaTV.net
19 feb. 2019, 14:03
A fost semnat acordul de asistenţă cu BERD în vederea construirii spitalului regional Braşov

La eveniment au luat parte reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, parlamentari din partea PSD şi PNL, directorul general al firmei britanice care va realiza studiul de prefezabilitate pentru spital, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea, consilieri locali.

Primarul George Scripcaru a făcut o prezentare a amplasamentului pe care se va construi spitalul regional, în zona de nord a municipiului, precizând că terenul a fost preluat de municipalitate printr-o lege votată de Parlament anul trecut, fiind vorba de o suprafaţă de 11,45 ha.

”În acest moment, se derulează lucrările de infrastructură în ceea ce priveşte utilităţile în zona respectivă pentru că reţeaua va trebui redimensionată. Astăzi, suntem în graficul pe care l-au discutat cu doamna ministru Sorina Pintea, când a fost la Braşov, şi mă bucur că suntem în această fază. Nu doresc să vorbim despre sumele necesare pentru construcţia spitalului, toate la timpul lor, dar mă bucur că lucrurile au mers până acum aşa cum ne-am planificat. Este un proiect extrem de important pentru Braşov şi pentru judeţele limitrofe şi vom depune toate eforturile pentru a-l duce la bun sfârşit”, a precizat Scripcaru.

Directorul de Infrastructură Municipală şi de Mediu în cadrul BERD, Susan Goeransson, i-a felicitat pe toţi cei care ajută şi sunt implicaţi în proiectul extrem de important într-un parteneriat public privat.

”Este un proiect special, care va beneficia de sprijinul BERD printr-o linie specială de finanţare. Această facilitate va permite finanţarea şi obţinerea de informaţii tehnice care vor sta la baza redactării caietului de sarcini în construirea acestui spital. BERDU-ul are experienţe similare pentru că a sprijinit în acest fel construirea unui spital în Turcia. Ceea ce ne place la acest gen de proiecte este faptul că el reuşeşte să reunească atât experienţa domeniului public, cât şi a celui privat, să pună la aceeaşi masă persoane importante din cele două domenii. În timp ce entităţile private se vor ocupa efectiv de construirea spitalului, autorităţile publice se vor ocupa de asigurarea serviciilor medicale pe care această unitate medicală le va pune la dispoziţia cetăţenilor. Mă bucur enorm că am intrat în acest proiect şi că avem o colaborare atât de bună. Ea va fi sigur un exemplu pozitiv pentru construirea de spitale în toată ţara”, a explicat reprezentantul BERD.

Directorul Departamentului Implementare spitale regionale din Ministerul Sănătăţii, Cristina Gafton, a declarat că îşi doreşte să fie un proiect de succes, remarcând totodată voinţa politică locală, indiferent de culoarea politică, consensul şi curajul pe care îl au pentru susţinerea acestui proiect.

”Sunt oarecum impresionată de voinţa politică observată în judeţul dumneavoastră, indiferent de culoarea politică, de consensul la care aţi ajuns, curajul pe care îl aveţi să sprijiniţi acest proiect. Este un proiect în parteneriat public-privat pe medicina de urgenţă şi îmi doresc să fie unul de succes, să vă menţineţi la fel de uniţi până la finalul lui şi să fiţi un model pentru celelalte spitale care se vor construi în ţară în parteneriat public-privat. De asemenea, am rugămintea la domnul europarlamentar Siegfried Mureşan, prezent aici, să ne sprijine, mai ales că, azi, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii se află la Bruxelles şi discută cu Comisia să prindem o linie de finanţare separată pentru sănătate şi, în special pentru aceste spitale regionale pentru a le construi. Chiar dacă plecăm într-o ideea de parteneriat public-privat, în acest moment există posibilitatea în legislaţia românească să contribuim ca stat şi cu fonduri europene. De aceea vă adresez din tot sufletul rugămintea de a ne sprijini pentru a da o linie separată pentru construirea de spitale”, a afirmat Cristina Gafton.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a dat asigurări că va face toate demersurile la Bruxelles în acest sens, considerând că proiectul spitalului regional este unul foarte important, care trebuie sprijinit.

”Aş dori să vă mulţumesc că ne-aţi strâns pe toţi laolaltă şi trebuie să spun că, fără iniţiativa primarului George Scripcaru, semnarea acestui acord de asistenţă nu ar fi fost posibil azi. Este evident că un proiect de o asemenea anvergură, de o asemenea importanţă pentru tot judeţul şi judeţele învecinate se poate face cu o implicare din partea tuturor. Prezenţa BERD-ului în acest proiect este o garanţie că spitalul se va construi în cele mai bune condiţii”, a subliniat europarlamentarul.

Spitalul Regional Braşov va avea un număr de 850 de paturi şi are aprobările necesare de la Ministerul Sănătăţii, în ceea ce priveşte secţiile care vor funcţiona în cadrul acestuia.