A început războiul, operaţiunea se numeşte „Izvorul Păcii”. Preşedintele a dat ordinul de atac VIDEO primele imagini cu bombardamente

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat miercuri pe Twitter începutul unei noi operaţiuni militare împotriva miliţiei kurde Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), oaia neagră a Ankarei, susţinută însă de către ţări occidentale, relatează AFP.

RomaniaTV.net
09 oct. 2019, 14:09
A început războiul, operaţiunea se numeşte „Izvorul Păcii”. Preşedintele a dat ordinul de atac VIDEO primele imagini cu bombardamente

Turcia a atacat Siria. ”Forţele armate turce şi Armara Naţională Siriană (rebeli susţinuţi de Ankara) au început operaţiunea «Izvorul Păcii» în nordul Siriei”, a anunţat Erdogan pe Twitter.

 

Această operaţiune vizează, afirmă el, ”teroriştii din YPG şi Daesh (acronomul arab al Statului Islamic, SI)” şi are ca obiectiv să implementeze o ”zonă de securitate” în nord-estul Siriei.

”Zona de securitate pe care o vom crea va permite întoarcerea refugiaţilor sirieni în ţara lor”, a adăugat el.

Această ofensivă, pe care Turcia ameninţa să o lanseze de mai multe luni, este a treia pe care Ankara o efectuează în Siria din 2016.

Preşedintele american Donald Trump a părut să dea undă verde duminică acestei operaţiuni, după care a revenit asupra declaraţiilor pe care le-a făcut şi a dat asigurări că Statele Unite ”nu i-au abandonat pe kurzi”, care au jucat un rol crucial în înfrângerea militară a SI.

Occidentalii laudă rolul YPG în lupta împotriva SI, însă Ankara îi consideră pe aceşti combatanţi kurzi drept o grupare ”teroristă” şi o ameninţare la adresa securităţii sale, din cauza legăturilor acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care luptă într-o sângeroasă gherilă pe teritoriul turc.