A murit fostul premier Radu Vasile VIDEO

Fostul prim ministru al României, Radu Vasile, a decedat, miercuri, la vârsta de 71 de ani. Potrivit unei declaraţii pentru RTV.NET a lui Vasile Lupu, Radu Vasile se pregătea să reintre în politică. Funeraliile fostului premier Radu Vasile vor avea loc vineri, acesta urmând să-şi doarmă somnul de veci "cel mai probabil" la Cimitirul Bellu Catolic, a declarat fiul acestuia, Tudor Vasile.

RomaniaTV.net
03 iul. 2013, 08:02
A murit fostul premier Radu Vasile VIDEO

Radu Vasile a murit miercuri dimineaţă, în jurul orei 4.00. El suferea de cancer de colon din 2010, când a fost operat, în Israel, şi a fost supus unui tratament cu citostatice. Radu Vasile s-a născut la 10 octombrie 1942 la Sibiu, era căsătorit şi are trei copii.

Fost membru PNŢCD, Radu Vasile a fost prim ministru al României în perioada 1998-1999 şi a făcut parte din Guvernul care a negociat cu minerii, in februarie 1999. El a făcut parte din Senatul României în legislaturile 1992- 1996, 1996 – 2000 şi 2000 – 2004, din partea Partidului Democrat, iar apoi s-a retras din viaţa publică şi politică.

Timp de 9 ani a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat ocupând funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte. În perioada 1994 şi 1998, a fost senator şi vicepreşedinte al Senatului.

A fost profesor de istorie economică la Academia de Ştiinţe Economice timp de mai multe decenii.

Radu Vasile a fost decorat de preşedintele Franţei, Jaques Chirac, cu Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare, în grad de ofiter. Cu câţiva ani înainte, a primit şi ordinul Corneliu Coposu.

Fostul premier a avut şi o latură sensibilă, aceea de poet. Pe lângă cele cinci cărţi de economie, Radu Vasile a scris un roman de pamflet în versuri, şi-a publicat memoriile după guvernarea din 1999, şi a lansat un volum de poezii pe vremea când ocupa funcţia de prim ministru, sub pseudonimul Radu Mischiu.

Predecesorul său în funcţia de prim-ministru al României, Victor Ciorbea, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET că Radu Vasile nu mai era foarte interesat în ultimii ani de viaţa politică. „În general, se cam izolase de evenimentele de pe scena politică, nu mai participa la emisiuni”, a spus Ciorbea.

În schimb, Radu Vasile mai ţinea legătura cu prieteni apropiaţi din PNŢCD. „Noi ne reconciliasem de acum 10 ani”, a mai spus Victor Ciorbea.

Potrivit preşedintelui PNŢCD Vasile Lupu, Radu Vasile se gândea să se implice din nou în politică.

„Am vorbit cu el acum o lună şi era gata să se implice în reconstrucţia PNŢCD. Era foarte optimist şi răspunsul săi invariabil era că se va implica din nou, cu rezerva unei noi verificări a stării de sănătate”, a declarat Lupu pentru ROMÂNIATV.NET.

„A fost un intelectual de primă mână, profesor universitar ce şi-a asumat răspunderea unei drepte politice în România. S-a încadrat pe linia oameni politic devotaţi ţării ce n-a lăsat în urmă niciun scandal de corupţie”, a spus Vasile Lupu.