A murit tatăl programului nuclear al Pakistanului. Abdul Qadeer Khan era considerat erou naţional

Abdul Qadeer Khan, supranumit "tatăl programului nuclear al Pakistanului", a murit la vârsta de 85 de ani. Considerat erou naţional de către admiratorii săi, cercetătorul şi-a ajutat ţara să devină prima putere nucelară din lumea islamică.

10 oct. 2021, 10:04
A murit tatăl programului nuclear al Pakistanului. Abdul Qadeer Khan era considerat erou naţional
foto: Twitter

A murit tatăl programului nuclear al Pakistanului. Decesul lui Abdul Qadeer Khan a fost anunţat de postul de televiziune naţional pakistanez PTV.

Abdul Qadeer Khan (foto) era considerat „tatăl programului nuclear al Pakistanului” deoarece a contribuit la demersurile prin care ţara sa a devenit prima putere nucleară din lumea islamică. De-a lungul timpului, cercetătorul pakistanez a fost acuzat că a transferat în mod ilegal tehnologii către Iran, Coreea de Nord şi Libia.

„Tatăl programului nuclear al Pakistanului” a murit, după ce a fost internat din cauza unor probleme pulmonare, transmite postul PTV, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Primul oraş din România care intră în carantină în valul patru al pandemiei. Se aplică restricţii începând de mâine. Ce activităţi vor fi interzise

A murit tatăl programului nuclear al Pakistanului. Detaliile controveresate din viaţa lui Abdul Qadeer Khan

În 1998, Abdul Qadeer Khan a coordonat lucrările prin care Pakistanul a devenit prima naţiune musulmană care a efectuat cu succes un test nuclear.

În februarie 2004, omul de ştiinţă a declarat la televiziunea de stat că a furnizat tehnologie nucleară Coreei de Nord, Libiei şi Iranului şi şi-a cerut scuze.

Citeşte şi: Libanul, rămas fără energie electrică la nivel naţional din cauza lipsei de carburanţi. Nu se ştie când va fi reluată furnizarea

În urma acestor dezvăluiri, Khan a trăit în locuinţa sa din capitala Islamabad sub atenta supraveghere a autorităţilor.

Abdul Qadeer Khan a fost operat pentru cancer de prostată în septembrie 2006.

Citeşte şi: Doliu în politică! A murit primul preşedinte. Vestea a făcut înconjurul Pământului