A murit un cunoscut scriitor şi om de televiziune

Scriitorul japonez Akiyuki Nosaka, autorul romanului semi-autobiografic "Mormântul licuricilor", premiat și adaptat ca film de animație, a murit la vârsta de 85 de ani, într-un spital din Tokyo, informează joi presa niponă.

RomaniaTV.net
10 dec. 2015, 08:25
A murit un cunoscut scriitor şi om de televiziune

Akiyuki Nosaka a fost găsit inconștient după ce a suferit o criză cardiacă la domiciliul său, miercuri seară, și a fost transferat la un spital din Tokyo, unde medicii au consemnat decesul.

Înainte de a deveni cunoscut ca scriitor, cântăreț sau om de televiziune, Nosaka a scris articole sau scenarii pentru televiziune și a compus melodii pentru reclame. Akiyuki Nosaka este și autorul unui cunoscut cântec pentru copii, Omocha no chachacha.

Născut în 1930 la Kamakura, oraș situată în prefectură de Kanagawa în apropiere de Tokyo, Nosaka își pierde mai întâi mama apoi părinții adoptivi în bombardamentele din 1945. Această experiență îl va inspira să scrie „Mormântul licuricilor”, o poveste tragică despre doi orfani în timpul războiului.

Romanul a fost distins în 1967 cu prestigiosul premiu Naoki și a fost adaptat ca film de animație în 1988 de Isao Takahata. Este o dramă cu puternice accente tragice. În limba japoneză, titlul original al acestui film este ‘Hotaru no haka’.

„Mormântul licuricilor” este considerat de majoritatea oamenilor un film anti-război, care atrage atenția asupra pierderilor pe care un conflict de o asemenea amploare le provoacă tuturor oamenilor indiferent de naționalitate, dar mai ales celor mici, prinși întotdeauna la mijloc.