A murit unul dintre marii sportivi ai României. A fost campion naţional şi antrenor al „tricolorilor”

Ioan Marconi, una dintre cele mai importante figuri didactice ale sportului arădean, a murit, luni, la vârsta de 84 de ani. Fost campion național și antrenor sub tricolor în anii '70, a devenit decanul Facultății de Sport din cadrul Universității de Vest Vasile Goldiș, apoi a fost cadru didactic la Universitatea Aurel Vlaicu, ambele din Arad.

05 iun. 2023, 17:22
A murit unul dintre marii sportivi ai României. A fost campion naţional şi antrenor al „tricolorilor”
A murit unul dintre marii sportivi ai României. A fost campion naţional şi antrenor al "tricolorilor"

A murit unul dintre marii sportivi ai României. Anunțul dureros a fost făcut pe Facebook de Asociaţia Judeţeană de Atletism, pe carea condus-o şi al cărui membru onorific a fost Ioan Marconi: „Cu tristețe în suflet am fost anunțat de d-na Marconi că dl. Marconi Ioan, camaradul asociației noastre, a încetat din viață în dimineața acestei zile. Drum lin printre îngeri domnule profesor. Sincere condoleanțe întregii familii Marconi”.

Citeşte şi: Monica a murit la doar 15 ani, după ce prietena ei a forțat bariera la trecerea cu calea ferată. Mașina lor a fost târâtă de tren în Teleorman

Născut pe 12 ianuarie 1939, Ioan Marconi a explodat ca sportiv la Universiada din 1964, când a luat medalii de aur pentru România în probele de 100 și 200 de metri garduri, dar și cursele de 400 și 800 metri, dar și cea de ștafetă (4×400 m). E multiplu campion național în probele menționate, devenind mai apoi un reputat antrenor. Dintre elevii săi, Ibolya Korodi a obținut un prestigios loc 4 la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, în proba de ștafetă 4×400 de metri. Marconi l-a mai antrenat și pe Gheorghe Petronius (în proba de 400 de metri garduri), care a fost selectat în lotul olimpic pt Munchen 1972, dar sportivul său s-a îmbolnăvit de hepatita chiar înainte de plecarea delegației „tricolore”.

Citeşte şi: Ea este Melissa, femeia care a murit după ce s-a prăbușit din senin în aeroport. Trei copii au rămas fără mamă

Timp de aproape trei decenii a fost profesor de educație fizică și sport la Colegiul Național Moise Nicoară. Imediat după Revoluție, Ioan Marconi a înființat clasele cu program sportiv de la „Slavici”, fiind mai apoi membru fondator al Comisiei Județene de Atletism. În anul 1991 a devenit decanul Facultății de Sport din cadrul Universității de Vest Vasile Goldiș Arad, apoi a fost cadru didactic la Universitatea Aurel Vlaicu Arad, implicându-se activ în reintroducerea arenei „Gloria” în circuitul atletismului. E cel care a oferit toate expertizele în momentul în care s-a montat tartanul de pista arenei de la Bou Roșu și care s-a degradat cu anii și pentru care chiar Ioan Marconi, împreună cu colegii săi din Comisia Județene de Atletism a făcut lobby pentru schimbarea sa încă din anul 2017. În acel an, reputatul profesor i-a predat ștafeta de președinte al CJA lui Constantin Miclea, scrie Sport Arad.