Aceste plante te scapă de tuse

Toamna se numără virozele. Tusea și durerile în gât, sunt cele mai comune simptome în această perioadă. Încă de la primele semne, încearcă antitusivele din plante care calmează şi vindecă!

16 oct. 2017, 09:01
Aceste plante te scapă de tuse

Tusea este neplăcută și se poate agrava dacă nu este tratată corespunzător. Tusea uscată trebuie calmată, iar tusea productivă, dimpotrivă, trebuie stimulată, pentru eliminarea secrețiilor aferente. Cele mai bune tratamente naturiste sunt infuziile sau decocturile, care se beau calde, nu fierbinți, și îndulcite cu miere.

Florile de tei au rol calmant

Ceaiul din flori de tei are o acțiune liniștitoare în tuse și bronșite și ajută la eliminarea secrețiilor bronhice. Infuzia se prepară din 2 lingurițe de flori la 250 g de apă clocotită. Se beau 2 – 3 căni pe zi, îndulcite cu miere. Gargara din flori de tei e bună în caz de inflamații ale amigdalelor. Pentru gargară, se recomandă o infuzie obținută din 4 linguri de flori la 200 g apă clocotită, la care se adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu.

Scaiul vânăt, efect antiinflamator

Este un vechi remediu tradițional românesc utilizat în tusea convulsivă. Are efect antiinflamator și antiseptic, reduce senzația de disconfort resimțită în piept. Scaiul vânăt este și un antispastic natural, calmând accesele de tuse. Ceaiul se prepară din 2 linguri plantă la o cană cu apă. Când apa fierbe, se adaugă planta și se mai lasă 5 minute. Apoi se ia vasul de pe foc și se acoperă. Se bea îndulcit cu miere sau zahăr, câte 1-2 căni pe zi în mai multe reprize.

Citeşte şi Ce se întâmplă dacă pui pe spate un bandaj cu miere

Frunzele de pătlagină, efect protector

Acționează ca un balsam protector și cicatrizant al mucoasei căilor respiratorii și, grație efectului ei antiseptic, ajută la neutralizarea microbilor. De asemenea, au acțiune de calmare a tusei. Infuziile și siropurile se recomandă în stările inflamatorii ale mucoasei faringiene. Infuzia se prepară din 2 linguri de frunze la o cană cu apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi, îndulcite cu miere.

Cimbrișorul relaxează tractul respirator

Cimbrișorul conține un ulei volatil care relaxează tractul respirator. Din plantă se prepară un ceai cu proprietăți expectorante. Lichidul calmează spasmele de la nivelul căilor respiratorii, fapt pentru care este bun în tratarea tusei convulsive, bronșitei, răgușelii și tusei astmaticilor. Pentru a mări efectul calmant în tuse și bronșite, în compoziția ceaiului de cimbrișor se adaugă frunze de pătlagină, de podbal, flori de nalbă și rădăcină de ciuboțica-cucului. Infuzia se prepară din 2 lingurițe de plantă, opărită cu o cană de apă clocotită. Se bea călduț, îndulcit cu miere. Se beau 2 căni pe zi, o săptămână.

Vezi şi Siropul de bere alungă tusea seacă

Nalba mare, pansament pentru mucoasele uscate

Este o plantă cu un conținut bogat în mucilagii, fiind un adevărat pansament pentru mucoasele uscate și iritate ale tractului respirator. Infuzia se prepară din flori și frunze, o lingură la o cană de apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi, îndulcite cu miere.

Busuiocul, sedativ natural

Datorită efectului antispastic, busuiocul este un excelent remediu pentru tuse. Acționează asupra musculaturii netede a bronhiilor și calmează episoadele de tuse. De asemenea, ameliorează simptomele bronșitei, a virozelor și a gripelor. Pentru o infuzie de leac, se pune o lingură de frunze și flori la o cană cu apă clocotită și se lasă vasul acoperit aproximativ 10 minute. Se beau câte 2 căni pe zi.

Atenţie!

Dacă tusea durează mai mult de o săptămână, este recomandat să consulţi medicul.

5 remedii împotriva tusei