Activitatea clinicii stomatologice unde un copil a ajuns în comă după anestezie, suspendată

Activitatea clinicii stomatologice din Pitești, unde un copil de patru ani a intrat în stop cardio-respirator în urma unei anestezii, a fost suspendată de Direcţia de Sănătate Publică Argeş. Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a precizat că starea copilului este critică.

RomaniaTV.net
12 feb. 2020, 13:55
Activitatea clinicii stomatologice unde un copil a ajuns în comă după anestezie, suspendată

Costache a precizat că anestezia generală se poate administra „numai în condiţiile prevăzute legal”, iar substanţa administrată băieţelului poate fi folosită „exclusiv intraspitalicesc” şi nu poate fi utilizată într-un cabinet stomatologic „fără sistem de monitorizare, fără toate circuitele”

Ministrul a anunţat că starea copilului este critică,fiind internat la ATI la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. „Este o tragedie care nu trebuie să se mai repete. Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu reprezentanţii medicilor stomatologi pentru a preveni astfel de accidente şi astfel de practici (…) Este clar că acolo au fost probleme mari”, a conchis ministrul.

DSP Argeş a făcut marţi, verificări la clinica de stomatologie, care a fost sancţionată cu 20.000 de lei, întrucât, deşi are autorizaţie de funcţionare, nu are Secţie ATI. Părinţii s-au prezentat cu copilul în data de 10.02.2020 pentru efectuarea unui tratament stomatologic la clinica din Piteşti. Copilului i-a fost făcută anestezie generală şi a intrat în stop cardio-respirator, fiind iniţial transportat la un sputal din Piteşti. Ministrul Sănătății a transmis că stomatologul riscă dosar penal. 

Clinica stomatologică are autorizaţie sanitară de funcţionare (ASF) eliberată de DSP Argeş cu nr.170 din 28.07.2016 pentru obiectul de activitate consultaţii şi tratamente în specialităţile medicină dentară şi ortodonţie.

„Din ASF nu reiese că acest cabinet ar avea în structura de funcţionare o secţie de ATI. Inspectorii DSP Argeş au aplicat clinicii stomatologice o sancţiune în valoare de 20.000 lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în Autorizaţia Sanitară de Funcţionare”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, IPJ Argeş s-a autosesizat şi face cercetări pentru vătămare corporală din culpă în acest caz.

Citește și Copilul care a ajuns în comă la spital după o anestezie la dentist, în moarte cerebrală


loading...