Actriţa Viorica Vodă, pe scena Premiilor Gopo: „Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem” după filmul Filantropica

Aflată pe scena Premiilor Gopo cu ocazia aniversării a 20 de ani de lansarea filmului Filantropica, în regia lui Nae Caranfil, actrița Viorica Vodă a vorbit publicului despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în industria cinematografică și în lumea teatrului din România, după rolul său din Filantropica. "Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul", a spus actriţa Viorica Vodă.

05 mai 2022, 08:50

Actrița Viorica Vodă a rupt tăcerea şi a vorbit la Gala Premiilor Gopo despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în industria cinematografică și în lumea teatrului, după rolul Dianei Dobrovicescu, tânăra blondă de care se îndrăgostește personajul principal Ovidiu Gorea, interpretat de Mircea Diaconu, în filmul Filantropica.

Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui.

Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost„, a spus Viorica Vodă, citată de publicația Cultura la dubă.

Viorica Vodă a precizat că nu vrea să se „reinventeze” printr-o campanie „#meetoo from Moldova”.

„Să nu credeți că vreau acum să mă reinventez inițiind campania #meetoo from Moldova, pentru că vin din Basarabia. Nu. Nu despre asta e vorba.

Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii și mai ales a unei fete care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când va fi la început și își va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie rușine.

Atunci când va fi într-o lume a bărbaților sau a femeilor care, din educație sau lipsa de educație, nu îndrăznesc să spună.

Noi nu am avut. Toată generația noastră am crescut cu rușine, cu pudoare.”, a continuat actriţa Viorica Vodă.

Intervenția Vioricăi Vodă a fost completată de actrița Mara Nicolescu, care a interpretat rolul Mirunei în Filantropica și care fost căsătorită cu regizorul Nae Caranfil: „Îmi pare rău să aud povestea atât de tristă a Vioricăi, pe mine nu m-au confundat”.

„Da, dar tu erai iubita lui Nae și pe mine m-au confundat cu tine, de aceea m-au abordat”, a fost replica Vioricăi Vodă.

 

Câştigătorii Galei Premiilor Gopo 2022

„Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, scris şi regizat de Radu Jude şi produs de Ada Solomon (MicroFILM), a fost desemnat „Cel mai bun film” în urma procesului de votare la care au participat 650 de profesionişti din lumea filmului autohton. Protagonista lui, Katia Pascariu, a obţinut Premiul pentru „Cea mai bună actriţă în rol principal”, oferit de Aqua Carpatica.

Cele mai multe trofee au fost adjudecate de „Malmkrog”, care i-a adus cineastului Cristi Puiu „Premiul pentru Cea mai bună regie”, oferit de Banca Transilvania. Producţia a fost premiată şi pentru „Cea mai bună imagine” – Tudor Vladimir Panduru RSC, „Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură” – Dana Roşeanu, Elena Tudor şi Manuela Tudor, „Cele mai bune costume”, oferit de Cellini Oanei Păunescu şi „Cele mai bune decoruri” – Cristina Paula Ana Barbu

Premiul pentru „Cel mai bun actor în rol principal”, oferit de Promenada by NEPI Rockcastle, i-a revenit lui Bogdan Farcaş, protagonistul „Neidentificat” (regia Bogdan George Apetri), film recompensat cu un trofeu Gopo şi pentru „Cel mai bun scenariu”, oferit de Dacin Sara cineaştilor Iulian Postelnicu şi Bogdan George Apetri.

Ioana Flora a fost distinsă cu Premiul pentru „Cea mai bună actriţă în rol secundar”, pentru rolul din „Otto Barbarul” (regia Ruxandra Ghiţescu), iar Alexandru Potocean a fost desemnat „Cel mai bun actor în rol secundar”, pentru rolul din „Câmp de maci” (regia Eugen Jebeleanu), premiat la această ediţie şi pentru „Cel mai bun debut”.

„România Sălbatică”, filmul regizat de Dan Dinu, care explorează complexitatea naturii din ţara noastră, a fost desemnat „Cel mai bun documentar” şi a obţinut alte două trofee Gopo la categoriile” Cea mai bună muzică originală” – Alexei Ţurcan şi „Cel mai bun sunet” – Dan Ştefan Rucăreanu, Ioan Filip şi Matei Vasilache.

Îndrăgita actriţă Rodica Mandache a urcat pe scena Teatrului Naţional alături de Ministrul Culturii, domnul Lucian Romaşcanu, pentru a anunţa numele câştigătorului la categoria „Tânără Speranţă”. Premiul oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim i-a fost acordat lui Laurenţiu Răducanu, pentru imaginea lungmetrajelor „După 40 de zile”, „Poate mai trăiesc şi azi” şi a scurtmetrajelor „When Night Meets Dawn” şi „Interfon 15”. Premiul RSC pentru cea mai bună imagine i-a fost oferit lui Alexandru Sterian, pentru filmul „Scara”.

La categoriile de scurtmetraj, premiile au fost oferite filmelor „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste” (regia Carina Gabriela Daşoveanu), desemnat „Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune”, şi „Acelaşi vis” (regia Vlad Petri), recompensat cu trofeul Gopo la categoria „Cel mai bun scurtmetraj documentar”.

La categoria „Cel mai bun film european”, voturile profesioniştilor din cinematografie şi ale criticilor de film au mers către „Another Round/ Încă un rând” (regia Thomas Vinterberg), distribuit de Bad Unicorn, iar Premiul Publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de box-office a fost acordat anul acesta lungmetrajului „Tabăra”, regizat de Vali Dobrogeanu.