Actul normativ care cuprinde regulile ce trebuie respectate în timpul călătoriilor cu trenul şi metroul, publicat în Monitorul Oficial

Actul normativ care cuprinde regulile ce trebuie respectate în timpul călătoriilor cu trenul şi metroul a fost publicată în Monitorul Oficial. Măsurile îi vizează atât pe călători, cât şi pe operatorii economici care administrează infrastructura de transport.
Romania TV
19 iun. 2020, 19:42
Actul normativ care cuprinde regulile ce trebuie respectate în timpul călătoriilor cu trenul şi metroul, publicat în Monitorul Oficial

Operatorii economici care administrează infrastructura de transport au obligația să ia măsurile necesare pentru asigurarea distanței de protecție între persoane, de cel puțin 1,5 m, în zonele cu risc de aglomerare. Potrivit documentului, masca de protecţie este obligatorie în toate mijloacele de transport. Pe peroanele gărilor şi staţiilor de metrou se va permite doar accesul persoanelor care au bilet, respectiv cartelă, iar garniturile de tren şi de metrou trebuie salubrizate și igienizate înainte de plecarea în fiecare cursă. Ordinul nu prevede, însă, obligația dotării vagoanelor cu soluţii dezinfectante pentru pasageri.

I. Măsuri și reguli la nivelul operatorilor de transport feroviar

Purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru accesul la bordul trenurilor și pe toată durata călătoriei.

2. Șeful de tren/Conductorul are obligația să vizualizeze biletul de călătorie, fără să îl atingă.

3. Este permisă utilizarea vagoanelor mixte salon/bar, pentru comercializarea cu amănuntul a produselor preambalate.

4. Garniturile de tren trebuie salubrizate și igienizate înainte de plecarea în fiecare cursă.

5. Operatorii feroviari promovează vânzarea on-line a biletelor și utilizează cu prioritate biletele electronice.

6. Operatorii feroviari pun în aplicare rezervări obligatorii de locuri pentru trenurile de lung parcurs, acolo unde este tehnic posibil și eficient din punct de vedere economic.

7. Operatorii feroviari stabilesc și aduc la cunoștința publicului măsurile organizatorice impuse de specificul activității și de zona de desfășurare a acesteia.

Citeste şi Cea mai nouă idee a lui Nicuşor Dan pentru Bucureşti! Metrou de suprafaţă la Gara Progresul: „Ar face 20 de minute până în Pipera”

II. Măsuri și reguli la nivelul administratorilor stațiilor de cale ferată

1. Administratorii stațiilor de cale ferată montează dozatoare cu dezinfectant pe bază de alcool în punctele de acces în stație.

2. Zonele de preluare a călătorilor (stații de taxi, parcări) vor fi amplasate față de zona de acces/ieșire la o distanță care să nu determine aglomerarea de persoane.

3. Este permisă funcționarea spațiilor comerciale situate în spațiul stației de cale ferată, atât în clădirea stației, cât și la peron, în care se vând produse ambalate, fără a fi permis consumul în interiorul acestora; operatorii economici au obligația de a lua măsuri pentru evitarea aglomerării de persoane în interiorul spațiilor comerciale.

4. Administratorii stațiilor de cale ferată organizează fluxuri de îmbarcare/debarcare distincte, pe care le semnalizează de la intrarea în gară până pe peron, cu separatoare sau benzi aplicate pe pardoseală.

5. Administratorii stațiilor de cale ferată iau măsuri pentru ca funcționarea caselor de bilete să se realizeze pe principiul un ghișeu deschis, unul închis, dacă poziționarea ghișeelor nu permite din construcție asigurarea distanței sociale; fluxurile de acces la ghișeu/plecare de la ghișeu vor fi marcate cu separatoare. Administratorii stațiilor de cale ferată prevăd fluxuri de acces/plecare și la ghișeele de informații, automatele de vânzare a titlurilor de călătorie și zonele de depunere a bagajelor.

6. În stațiile de cale ferată dotate cu instalații de sonorizare, periodic vor fi făcute anunțuri cu recomandări referitoare la noul coronavirus.

7. Pe fiecare flux din stație se vor monta pe pardoseală autocolante care să atenționeze cu privire la distanța minimă de siguranță ce trebuie respectată.

8. În spațiul stației de cale ferată, inclusiv în toaletele publice, se fac periodic acțiuni de dezinfecție. În zonele intens circulate, operațiunile de dezinfecție se fac la intervale de cel mult 4 ore.

9. Pe scaunele existente în stația de cale ferată se vor semnaliza prin aplicarea de autocolante locurile unde se pot așeza persoanele – de preferat, un loc ocupat, unul liber.

10. Pe peron se va permite doar accesul persoanelor ce prezintă biletul sau dovada electronică a achiziționării acestuia. În cazul în care sunt persoane care trebuie ajutate pentru îmbarcare, acestea vor anunța reprezentantul operatorului de transport feroviar care va stabili modul de acordare a asistenței pentru persoanele respective.

11. În stațiile cu mai multe peroane comune se va evita, dacă este posibil, alocarea aceluiași peron pentru două trenuri, indiferent dacă trenurile pleacă sau sosesc în gară.

III. Măsuri și reguli pentru transportul cu metroul

1. Pentru accesul în stațiile de metrou, pe durata șederii în aceste stații și pe toată durata călătoriei cu metroul este obligatorie purtarea măștii de protecție.

2. Vor fi expuse afișe de tip ghid cu regulile de bază ce trebuie respectate pe timpul călătoriei cu metroul.

3. Se vor amplasa autocolante de avertizare pentru distanțare socială la cabinele de acces metrou.

4. În dreptul punctelor de vânzare titluri de călătorie și în dreptul automatelor de vândut cartele se vor amplasa autocolante de avertizare pentru păstrarea de către călători a distanțării sociale.

5. În stațiile de metrou, prin intermediul instalațiilor de sonorizare, se vor face anunțuri cu privire la păstrarea distanței și a respectării măsurilor impuse de autorități.

6. Pe magistralele 1 + 3 vor circula 32 de trenuri în perioadele de vârf de trafic, la interval minim de 6 minute, iar pe distanța comună a celor două magistrale, Nicolae Grigorescu-Eroilor, se va asigura un interval minim de 2-3 minute.

7. Pe Magistrala 2 vor circula 21 de trenuri în perioadele de vârf de trafic, la interval minim de 3 minute.

Citeşte şi Ameninţare cu bombă la metrou. Sute de pasageri au fost evacuaţi FOTO

8. Pe Magistrala 4 vor circula 4 trenuri în perioadele de vârf de trafic, la interval minim de 11 minute, până la punerea în funcțiune a sistemului de siguranță a traficului pe distanța parc Bazilescu-Străulești.

9. Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât pentru transportul în picioare, cât și pentru transportul pe scaune, astfel încât să se păstreze distanța minimă de siguranță între pasageri.

10. Trenurile de metrou vor fi igienizate zilnic, prin intermediul unei proceduri industriale, denumită nebulizare.

11. Atât spațiile publice, cât și suprafețele comune cu care călătorii intră în contact pe timpul călătoriei cu metroul se igienizează prin utilizarea de soluții biocide pentru dezinfectat suprafețe.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici