Aderarea la Schengen, pe masa discuțiilor dintre Klaus Iohannis și președintele Austriei. ”Apreciez sprijinul său pentru o soluţie în favoarea României”

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri o întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen. Pe masa discuțiilor celor doi lideri s-a aflat printre altele și tema aderării României la spațiul Schengen.

06 sept. 2023, 15:14
Aderarea la Schengen, pe masa discuțiilor dintre Klaus Iohannis și președintele Austriei. ”Apreciez sprijinul său pentru o soluţie în favoarea României”
Aderarea la Schengen, pe masa discuțiilor dintre Klaus Iohannis și președintele Austriei.

Aderarea la Schengen, pe masa discuțiilor dintre Klaus Iohannis și președintele Austriei. După întâlnirea cu președintele Austriei, Klaus Iohannis a subliniat că apreciază sprijinul continuu al omologului său pentru găsirea unei soluții în favoarea aderării României la spaţiul Schengen cât mai curând posibil.

Citește și România, interzisă în Schengen. Ministrul de Interne al Austriei: „Nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia”

Aderarea la Schengen, pe masa discuțiilor dintre Klaus Iohannis și președintele Austriei

„Am avut o întrevedere de substanţă cu Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, în marja Summitului I3M, la Bucureşti. Apreciez sprijinul său continuu pentru o soluţie în favoarea aderării României la spaţiul Schengen cât mai curând posibil. Am discutat, de asemenea, despre situaţia de securitate şi extinderea Uniunii Europene”, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe X.

Klaus Iohannis a găzduit miercuri, la Palatul Cotroceni, cea de-a VIII-a ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), în cadrul căreia va prezenta rezultatele mandatului României la conducerea I3M, reflectate, de asemenea, în Declaraţia Comună a Summitului, care va fi adoptată la finalul discuţiilor. România este primul dintre statele participante la I3M care organizează pentru a doua oară un Summit al Iniţiativei, după cel găzduit în septembrie 2018.

Românii nu învinovățesc Austria pentru opoziția la aderarea României la Schengen

Deși Austria se opune aderării României la Spațiul Schengen, românii nu dau vina pe statul austriac. De asemenea, majoritatea românilor nu cred că țara noastră va adera în spațiul Schengen anul acesta.

Întrebați, în cadrul unui sondaj CURS dacă România va fi admisă în Spațiul Schengen anul acesta, 37% dintre români au răspuns că „mai degrabă nu”, 34% au răspuns că „sigur nu”, în timp ce  14% au răspuns că „mai degrabă da” și doar 6% au răspuns că „sigur da”.

Întrebați cine cred că este principalul responsabil pentru faptul că Austria se opune intrării României în Schengen, majoritatea românilor (45%) au arătat cu degetul spre politicienii români care nu au știut să negocieze. 30% dintre români consideră că statul austriac este responsabil, iar 11% dau vina pe MAI.

Metodologie Universul de eșantionare: populaţia adultă rezidentă din România.

Volumul eşantionului: 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste.

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%.

Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților.

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS Datele sunt neponderate.

Perioada de realizare: 24 – 31 august, 2023.

Citește și Marcel Ciolacu, întâlnire crucială cu președinta Parlamentului European. ”Contăm pe sprijinul doamnei Metsola pentru aderarea României la Schengen”