Adevăratele motive pentru care românii țin post. Nu credința ocupă primul loc: „Este un stil de viață”

Postul Paștelui este unul dintre cele două mari posturi din an, însă este de departe cel mai aspru dintre toate cele existente. Anul acesta a început pe 18 martie și se va încheia pe 5 mai, când se sărbătorește Paștele Ortodox.

11 apr. 2024, 16:55
Adevăratele motive pentru care românii țin post. Nu credința ocupă primul loc: „Este un stil de viață”
Adevăratele motive pentru care românii țin post. Nu credința ocupă primul loc: „Este un stil de viață”

Postul Paștelui este unul dintre cele două mari posturi din an, fiind și cel mai dur. Iar dacă până acesta avea legătură mai mult cu latura spirituală, se pare că românii din zilele noastre țin post și pentru beneficiile pe care le aduce organismului. Conform unui studiu, credința ocupă de abia locul al treilea în topul motivelor pentru care oamenii aleg să postească.

Citește și: Cele trei reguli esenţiale în Postul Paştelui explicate de părintele Vasile Ioana. Cum să te pregăteşti pentru Învierea Domnului VIDEO

Adevăratele motive pentru care românii țin post

În timpul postului Paștelui, creștinii trebuie să se abțină de la alimentele de origine animală, dar și de la gândurile apăsătoare, pofte, patimi sau fapte rele. În ciuda faptului că se crede că oamenii aleg să țină post pentru credință, studiile au arătat că realitatea este alta. De-a lungul anilor, mulți oameni au ales să facă acest pas pentru beneficiile pe care postul le aduce asupra corpului, dat fiind faptul că se consumă doar alimente de origine vegetală, mult mai sănătoase decât cele de origine animală.

Conform studiului Reveal Marketing Research, se pare că doar jumătate dintre români aleg să țină postul Paștelui, iar motivele sunt diverse. Mai exact, 64% dintre aceștia țin post datorită educației primite sau din obișnuință. Pe locul doi sunt preocupările legate de sănătate şi dietă, 42%, iar pe ultimul loc, cu un procent de doar 39%, credinţa în Dumnezeu, potrivit Observatornews.ro.

Preoții spun că postitul reprezintă un stil de viață, însă principalul său scop este acela de a-l aduce pe credincios mai aproape de Dumnezeu. De asemenea, postul ar trebui să fie atât trupesc, cât și sufletesc și nu trebuie privit ca pe o dietă, ci ca pe un mod de a-ți arăta credința.

„Postul ne ajută să ne unim mai mult cu Dumnezeu schimbându-ne stilul de viaţă. În fapt, postul este un stil de viaţă. Înaintaşii noştri sunt un bun exemplu despre ceea ce înseamnă să ţii un post. Cred că postul nu slăbeşte, postul întăreşte. Postul nu poate fi privit ca o dietă”, susține preotul Claudiu Banu, potrivit sursei menționate anterior.

Mai mult, o dietă bazată pe produse vegetale este chiar mai costisitoare decât cea cu produse vegetale, iar oferta este destul de restrânsă.

Citește și: Rețetă de pateu din linte și ardei roșu. Un aperitiv de post extrem de delicios și ușor de preparat