Adevărul despre apa din supermarket. Cercetătorul Adrian Vornicu dezvăluie care este cea mai bună de băut: „Asta recomand, din ce am studiat”

Oamenii cumpără apă din supermarket, însă foarte puțini citesc eticheta. Cercetătorul Adrian Vornicu a vorbit despre rolul apei și al sării în dieta zilnică și cum putem evita capcanele întâlnite pe rafturile din magazine.
Alina Costache
11 mart. 2025, 10:30
Adevărul despre apa din supermarket. Cercetătorul Adrian Vornicu dezvăluie care este cea mai bună de băut:
Cercetătorul Adrian Vornicu, despre apa din comerț

Cercetătorul Adrian Vornicu are o vastă experiență în domeniul bioelectronicii și micro-nutriției. După ce a studiat în Franța, a decis să revină în România, unde continuă să împărtășească cunoștințele sale.

Specialistul a explicat în podcast-ul „Altceva cu Adrian Artene” rolul apei și a vorbit despre cum alegem apa pe care să o bem. Toate detaliile importante sunt trecute pe eticheta sticlei, iar consumatorii trebuie să urmărească neapărat un anumit indicator.

Citește și: Adina Alberts, despre băutura care hidratează de şapte ori mai bine ca apa

Cercetătorul Adrian Vornicu: „Poate să îți aducă un aport de minerale”

„Adrian Artene: Pentru că discutasem despre apă și știu că ai prezentat la un moment dat un studiu extrem de interesant, aș vrea să rămânem în zona apei. Tu spuneai într-un podcast: Viața apare în apă. Ce apă să bem? Apă plată, apă minerală, apă la temperatura camerei, apă rece? Cum purificăm apa? Aș vrea să stabilim toate aceste elemente pentru că găsesc în tot ceea ce susții tu un rol vital al apei.

Adrian Vornicu: Aș începe prin a prezenta altfel o formulă care circulă foarte mult. Se spune că suntem 75- 80% apă. De fapt, suntem 99%. Și o să explic de ce. Când se spune că suntem 75% se privește doare aspectul volumetric al moleculelor, nu cel numeric.

În sensul că dacă iei toate moleculele din corp și la 99 de molecule de apă le pui într-o parte, pui o altă moleculă, termini moleculele din corp și rezultă cu sunt 99 de apă la o altă moleculă.

Doar că se privește treaba volumetric, ca și cum într-o cutie ai boabe de orez, molecule de apă, mici de tenis și mingi de fotbal și atunci spunem: wow, cate mingi de fotbal. Dar de apă se uită, pentru că este peste tot și de fapt suntem 99% apă.

Viața apare în apă. Fătul se naște într-o piscină salină, care este lichidul amniotic. Apare în acea apă salină. Și atunci de aici această recomandare pe care eu nu o înțeleg și nici nu vreau acum să o critic prea mult: copiii mici să nu mănânce sare până la doi ani. Dar el iese dintr-o piscină salină, unde în ultimele luni de viață bea lichidul amniotic. Asta înseamnă că bea 1 litru și 200 de ml pe zi.

Deci serul fiziologic, lacrima noastră, este ceea ce este mai propriu rinichiului, este exact echilibrul acelea care îi permite să se curețe și să se spele. Acum că am vorbit când bem apa: cu jumătate de oră înainte de masă ne oprim, o oră după masă.

Ce apă bem? (…) Apa poate să aducă minerale, atunci când o bei la izvor. Poate să îți aducă un aport de minerale și atunci când o bei la masă.

Dar între mese apoi prin apă pură, și prin apă pură înțeleg fiecare sticlă de apă plată, are o marcă și spune așa: reziduul sec la 180 de grade și apoi ai o cifră cu miligrame. Ce înseamnă asta? Este luat un litru de apă, este pus la fiert și când se evaporă rămân niște reziduuri pe fundul vasului și ele sunt cântărite. Atunci constatăm că din tot acel litru după ce a fiert a mai rămas 100 miligrame.

Eu recomand, din ceea ce am studiat și învățat, să se bea între mese o apă cu reziduul sub 100. Și aici dacă ne uităm puțin la cele mai longevive categorii de persoane, în general sunt cei din zonele alpine, unde munții oferă apă foarte pură. (…) Deci o apă sub 100 pentru apa dintre mese, iar la masă putem să bem o apă minerală, cu jumătate de oră înainte de masă”, a declarat specialistul.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Deschidere succesiune la primărie. Este sau nu gratuit?
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici