Adevărul despre cât de sănătoși sunt cartofii. Mihaela Bilic desființează teoriile altor nutriționiști: „Este o legumă consistentă, o legumă prietenoasă”

Cartofii prăjiți nu ar trebui puși la colț pe perioada Postului Paștelui, spune Mihaela Bilic. „Cred că atunci când au apărut curele de slăbire, el era la limita dintre legumă și produs cu amidon”, a spus nutriționistul.

09 apr. 2024, 22:36
Adevărul despre cât de sănătoși sunt cartofii. Mihaela Bilic desființează teoriile altor nutriționiști: „Este o legumă consistentă, o legumă prietenoasă”

Toată lumea a ajuns să creadă faptul că cartofii sunt alimente nesănătoase și care îngrașă, din cauza amidonului. Mihaela Bilic, însă, are o cu totul altă părere. Nutriționista spune că cartoful nu are amidon, ci apă cu amidon.

„Ține de foame. Este important mai ales pentru cei care muncesc fizic, pentru copii. Este o legumă consistentă, o legumă prietenoasă. Nu dă aciditate. Foarte multe persoane, mai ales în perioada postului, când mănâncă multe legume, au un disconfort digestiv. Ei bine, cartoful neutralizează. Este ca un fel de tampon”, a declarat Mihaela Bilic.

Citește și Rețetă de gogoși ca la bunica acasă. Cum să le faci să fie pufoase și delicioase

Mihaela Bilic: Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați

Cartoful devine nesănătos, o adevărată bombă calorică, doar atunci când intră în contact cu uleiul, la momentul prăjirii, a explicat Mihaela Bilic. Cantitatea de calorii crește considerabil atunci, de la 70 de calorii pe 100 de grame la 300 – 450 de calorii.

„Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați. Multă lume se ferește de legumele congelate și de cartofi. Nu înseamnă că acolo este o pastă care a fost apoi reformatată. Sunt cartofi care au fost curățați, au fost congelați, iar așa o parte din amidon se cristalizează”, a spus Mihaela Bilic.

Nutriționista a explicat că, în majoritatea restaurantelor, cartofii prăjiți sunt prăjiți pentru puțin timp, apoi sunt congelați și prăjiți pentru a doua oară. Cartofii vor absorbi mai puțin ulei și vor deveni mai crocanți astfel, dar și mult mai nocivi pentru sănătate.

„Și în marile restaurante cartoful mai întâi se prăjește un pic, se congelează și apoi, la a doua prăjire, el va absorbi mai puțin ulei și va deveni crocant. Cartofii congelați sunt și stropiți cu un pic de ulei și, dacă îi bagi la cuptor, de exemplu, nu mai trebuie să pui nimic peste ei”, a mai explicat nutriționista.

Citește și Ceaiul care tratează peste 40 de afecțiuni! Băutura era considerată licoare minune pentru străbunii noștri