Adevărul despre roșiile din supermarketuri. De ce se „coc” într-un timp foarte scurt

Ce conțin, de fapt, roșiile din supermarketuri. Acestea sunt culese cât sunt încă verzi și nu se coc niciodată complet.

21 apr. 2023, 19:10
Adevărul despre roșiile din supermarketuri. De ce se „coc” într-un timp foarte scurt
Ce conțin roșiile din supermarketuri

Roșiile cultivate industrial sunt culese verzi pentru a rămâne ferme și pentru a nu se lovi atunci când sunt transportate.

Mai apoi, sunt pulverizate cu etilenă, un gaz natural care se degajă din fructul de pe vița de vir. Rezultatul final este, de multe ori, unul lipsit de gust, pentru că nu sunt coapte, ci doar roșii.

Pentru a repara roșiile din comerț, cercetătorii din Florida au analizat 398 de tipuri diferite, printre care roșii moderne, roșii de familie și roșii sălbatice, și au identificat compoziția chimică și genetică a fiecăreia.

Citește și: Cât costă un kilogram de castraveți de Matca, prima recoltă din 2023. Fermier: „Acesta este vârful de preț”

Aceștia au pus un grup de cosnumatori să testeze gustul a 101 soiuri, comparând preferințele grupului cu preferințele genomice. S-a ajuns la 13 compoziții genetice care, cel mai probanil, sunt responsabile pentru aroma roșiilor.

Consumatorii vor ca acestea să fie disponibile pe tot parcursul anului, așa că fermierii seleactează plantele pe care le cultivă pentru fermitate, durata de depozitare, randamentul mare și rezistența la boli.

„Ceea ce vine la noi, în cea mai mare parte, sunt roşii fără gust, deoarece modul în care sunt ele cultivate, cu tehnologia care e folosită într-o formă super intensivă, dacă discutăm de roşii care vin din afara ţării, sunt crescute pe o suprafaţă de apă, acea cultură hidroponică, într-o formă pe care o vedem în filmele SF, rădăcinile sunt în apă şi se spreyaza tot ce înseamnă elemente nutritive şi tratamente într-un mod extrem de precis calculat pe computer, ceea ce nu-i neapărat rău”, spune Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, potrivit playtech.ro.

Citește și: De ce castraveții lungi, din hypermarketuri, sunt ținuți în folie de plastic

Din această cauză, gustul roșiilor s-a diminuat cu timpul, iar tehnologia a dus la creșterea forțată a roșiilor.

„Atunci când un supermarket are nevoie se comandă cu 24 ore înainte. Roşiile fiind încă verzi, se introduce în apă o anumită substanţă care le da acea culoare frumoasă de roşu. Din păcate, sunt stimulate pentru a-şi schimba culoarea. Din păcate, se practică. Nu e normal, dar e comercial”, mai spune specialistul.

Specialiștii spun că scopul final este de a obține roșii la fel de dulci ca cele crescute natural, dar suficient de rezistente pentru a ajunge în magazine pe timpul iernii.