Atenție, șoferi! Mașinile cu volan pe partea dreaptă aduse din Marea Britanie nu mai pot fi omologate în România de la 1 ianuarie

Mașinile cu volan pe dreapta, achiziționate din Marea Britanie și aduse în România, nu mai pot fi înmatriculate în țara noastră de pe 1 ianuarie, ca urmare a Brexit-ului.

02 ian. 2021, 22:22
Atenție, șoferi! Mașinile cu volan pe partea dreaptă aduse din Marea Britanie nu mai pot fi omologate în România de la 1 ianuarie

Românii care au mașini cu volan pe dreapta și le-au înmatriculat înainte de 1 ianuarie vor putea circula în continuare cu ele în România, anunță autoritățile. Cei care nu au rezolvat această problemă până acum vor mai putea circula cu autoturismele pe teritoriul României doar 90 de zile.

Mii de șoferi români stabiliți în UK s-au întors în țară ca să-și înmatriculeze autoturismele. În luna ianuarie a anului 2019, aproximativ 1.100 de mașini cu volan pe dreapta au fost înregistrate, iar în decembrie 2020 numărul lor a crescut la 2.500.

În total, în anul 2019 au fost omologate circa 20.000 de mașini cu volan pe partea dreapta în România.

Potrivit Poliţiei Române, de la începutul lui 2020, în România au avut loc 207 accidente rutiere în care au fost implicate maşini cu volanul pe partea dreaptă, iar în urma impactului au murit 33 de oameni.

„Cel mai rău este la depășiri, pentru că nu poți, din partea dreaptă, să vezi ce vine din stânga. Astea-s bune în Anglia, dar la noi ar fi bine să circulăm așa cum se circulă”, a afirmat un șofer.

„Cea mai grea situație este când avem în față noastră un camion, cu semiremorcă, cu spate mat, nu vedem aboslut nimic și atunci nu ai cum să ieși dacă viteza de deplasare a acestuia este redusă din varii motive – e foarte dificil, tendința e să vrei să scapi, să ieși de acolo, ai senzația că ai o mașină, dar cea mai mare problemă este că nu vezi!”, explică instructorul auto Emil Gâtej, potrivit Digi24.

În ceea ce privește mașinile aduse din Malta sau Cipru unde, de asemenea, se circulă cu mașini cu volan pe partea dreaptă, vor putea fi omologate în continuare în România, fiindcă ambele țări fac parte din UE.

Citiți și Până când vor mai putea românii să călătorească în Marea Britanie doar cu cartea de identitate. Reguli noi odată cu încheierea perioadei de tranziție a Brexit