Adrian Curaj: Decidenţii au acum ocazia de a investi masiv în ştiinţă, inovare şi antreprenoriat inovativ

Fostul ministru al Educației, Adrian Curaj, în prezent director general al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovarii (UEFISCDI) susține că pandemia de coronavirus a creat ocazia şi oportunitatea unor investiții masive în cercetare, inovare și antreprenoriat. Acestea ar fi, potrivit lui Curaj, domeniile care pot asigura productivitatea şi competivitatea României, calitatea şi securitatea vieţii cetățenilor, precum și posibilitatea ca țara noastră să joace un rol activ pe plan internațional.

RomaniaTV.net
03 iun. 2020, 14:24
Adrian Curaj: Decidenţii au acum ocazia de a investi masiv în ştiinţă, inovare şi antreprenoriat inovativ

„Trăind această situaţie excepţională şi confruntându-ne cu disruptivul la nivel global din ultimele luni, decidenţii noştri au ocazia şi oportunitatea de a opta ACUM pentru ceva ce, poate fără a fi exclus, s-ar fi putut face mult mai greu în vremuri obişnuite. Opţiune şi acţiune disruptive: investim major în ştiinţă, inovare şi antreprenoriat inovativ, fiind vorba nu doar despre productivitate şi competivitate, calitatea şi securitatea vieţii, despre modul asumat prin care răspundem provocărilor globale în context regional şi cum jucăm avantajele noastre, ci chiar în legătură cu existenţa noastră”, susține Adrian Curaj pe pagina personală de Facebook.

Directorul UEFISCDI consideră că România ar putea deschidere un fond pentru investiţii în ştiinţă şi inovare, dar și să crească anual, în mod predictibil, investiţiile publice în cercetare şi dezvoltare.

„Ce ar fi ca mâine să auzim că România a decis deschiderea unui fond de 250 de milioane de euro pentru investiţii în ştiinţă şi inovare, un challenge fund! Iar promisiunea asumată pentru 2021, să fie dublarea investiţiei publice în cercetare şi dezvoltare, iar pentru anii ce vor urma creşteri predictibile, an de an, cu minim 25%!?”, scrie fostul ministru.

Adrian Curaj mai arată că, deși nu a anticipat criza, „UEFISCDI s-a simţit în mediul ei”, pentru că „în mod deosebit ultimii nouă ani s-a pregătit, a dezvoltat, testat şi utilizat aplicaţii informatice, un puzzle de servicii on-line, capabile să acopere domeniile de responsabilitate”.