Adrian Curaj vrea să rezolve problema barierelor birocratice care împiedică cercetătorii străini să vină la Măgurele

Adrian Curaj, fost ministru al Educației, în prezent consilier al premierului Cioloș pentru proiectul Măgurele-Laser Valley, a declarat recent că ar fi găsit o soluție la problema pe care o întâmpină cercetătorii străini care doresc să lucreze la Măgurele, unde se construiește cel mai mare laser din lume.

RomaniaTV.net
12 oct. 2016, 10:49
Adrian Curaj vrea să rezolve problema barierelor birocratice care împiedică cercetătorii străini să vină la Măgurele

Laserul de la Măgurele este un adevărat magnet pentru cercetători din întreaga lume. „Se va obține un premiu Nobel fărcând experimente aici”, susține Adrian Curaj, cel care pare hotărât să rupă barierele birocratice care stau în fața cercetătorilor. Potrivit legislației în vigoare, oamenii de știință, chiar și cei care vin de la marile universități ale lumii, trebuie să prezinte, pentru angajare, foile matricole din liceu, iar apoi să-și echivaleze diploma de Bacalaureat, Licență și Doctorat.

„Ne așteptăm să avem un proces orientat online, oamenii vor avea răspuns destul de repede”, a declarat Adrian Curaj, Înalt Reprezentant al prim-ministrului pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe știință, inovare și antreprenoriat asociat infrastructurii paneuropene ELI-NP.

Proiectul ELI-NP aduce în România cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul fizicii fotonucleare și a aplicațiilor acesteia, care merg de la terapia anticancer și ecologizarea deșeurilor radioactive, până la realizarea de acceleratori de particule. Laserul de la Măgurele creează în jurul său o comunitate științifică multi-națională și reprezintă o oportunitate pentru
cercetătorii români să se întoarcă acasă.

Aflat în România, comisarul european pentru Cercetare, ştiinţă şi inovare, Carlos Moedas, a vizitat ieri Centrul de cercetare de la Măgurele. Acesta a fost însoțit de ministrul Educației, Mircea Dumitru și de Adrian Curaj, consilier al primului-ministru pentru proiectul Măgurele-Laser Valley.

„Am avut oportunitatea să vizitez și proiectul ELI – Infrastructura Luminii Extreme, unul dintre cele mai inovatoare proiecte de acest gen din Europa, care deschide România către întreaga lume. Acolo am văzut cercetători din peste 20 de țări. Este un proiect care trece dincolo de știință, construiește un laser care într-o singură rază concentrează 10% din puterea Soarelui. De aceea, vreau să devin un ambasador al României și un ambasador al acestui proiect la nivel european”, a afirmat Carlos Moedas.