Adrian Marinescu, despre efectele noilor restricţii. Cât de eficiente sunt

Medicul infecţionist Adrian Marinescu a explicat cât de eficiente sunt noile restricţii impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Referitor la testarea în masă a populaţiei, medicul spune că acest lucru este imposibil în momentul de faţă şi că ideal ar ca fi să testăm măcar 1 la sută din populaţie pe zi.

RomaniaTV.net
09 nov. 2020, 09:17
Adrian Marinescu, despre efectele noilor restricţii. Cât de eficiente sunt

Dr. Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul Matei Balş din Capitală, spune că nimeni nu va putea spune cu exactitate ce se va întâmpla în plan practic după noile restricţii care vor intra în vigoare începând cu 9 noiembrie. 

„Foarte adevărat este că nimeni nu va putea spune cu exactitate ce se va întâmpla în plan practic după aceste restricţii. Putem, însă, să ne gândim că, dintre aceste măsuri, unele probabil nu vor fi atât de eficiente. Mă refer aici la restricţionarea pe timp de noapte. E greu de crezut că va influenţa foarte mult. Sunt, de asemenea, şi măsuri care ar trebui să facă o diferenţă, ca de exemplu telemunca. Pentru că, aşa cum s-a demonstrat, la locul de muncă apar uşor focarele.

Legat de petrecerile private, aici e de discutat. Petrecerea privată e una, faptul că oamenii se întâlnesc într-un grup numeros acasă e alta. Aia e nu e petrecere privată, dar totuşi regulile nu se respectă. Putem explica, legat de risc, că este ceva real. E vorba de familia extinsă, de grupul de prieteni şi cunoscuţi, nu de părinţi şi copii. Dacă nu respecţi principiul prevenţiei, pentru că spui că ştii acea persoană, e un risc, te poţi infecta!

Peste aceste măsuri, ajungem la lucrurile mai mult decât restrictive. Dacă s-ar înţelege că orice persoană pe care o cunoaştem poate fi potenţial infectată, s-ar face diferenţa. Fiecare dintre noi trebuie să se ferească, nu e vorba de reglementare. Mai avem şi cazuri izolate de iresponsabilitate. Ei sunt o minoritate, dar fiind contagioşi, pot declanşa un focar”, a declarat Adrian Marinescu, potrivit DC NEWS.

Reamintim că, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus, pentru limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, ca de luni masca să fie obligatorie pe tot teritoriul ţării, să fie instituite restricţii de circulaţie şi declaraţie pe proprie răspundere noaptea, cursurile în învăţământul preuniversitar să se desfăşoare online, reuniunile şi petrecerile publice sau private, în spaţii închise sau deschise, să fie interzise, magazinele să îşi închidă programul la ora 21;00, iar pieţele care se află în spaţii închise să îşi suspende activitatea, în timp ce cele din spaţii deschise îşi pot continua activitatea.. Farmaciile, benzinăriile şi operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară. Măsurile ar urma să fie valabile 30 de zile.

Citeşte şi Profesorul Adrian Streinu Cercel recomandă RENUNŢAREA la salutul cu pumnul, popular în pandemie: Luaţi de pe mâna partenerului microbi

Ce spune Adrian Marinescu despre testarea în masă a populaţiei

Medicul infecţionist de la Institutul Matei Balş din Capitală consideră că ideal ar fi să testăm măcar 1 la sută din populaţie pe zi.

„Nu există testare în masă. Nu poate să o facă nimeni. Ar însemna că testăm milioane de oameni la intervale regulate de timp. Vorbim de testare extinsă. E o soluţie clară! Ideal ar fi să testăm măcar 1 la sută din populaţie pe zi. Dacă nu avem capacitate cu teste PCR, vor veni testele rapide şi putem aşa. E vorba de cel puţin 150.000 – 200.000 de oameni pe zi”, a mai spus medicul.