Adrian Năstase DISTRUGE guvernul Cîţu: „Se duc zilnic la Cotroceni, ca nişte servitori. Constituţia este ignorată”

Fostul prim-ministru a făcut o analiză a măsurilor luate în timpul pandemiei, atât la nivel mondial, cât şi pe plan naţional, realizând o distincţie între deciziile justificate de gravitatea situaţiei şi cele care doar folosesc criza sanitară mondială drept pretext pentru îngrădirea unor libertăţi şi drepturi.

27 ian. 2021, 17:39
Adrian Năstase DISTRUGE guvernul Cîţu: „Se duc zilnic la Cotroceni, ca nişte servitori. Constituţia este ignorată”

Adrian Năstase desfiinţează, pe blogul său, măsurile luate de guvernul liberal condus de Ludovic Orban şi, apoi, de executivul Cîţu, despre care spune că au ajuns doar „o componentă a administraţiei prezidenţiale”.

”Poate fi pandemia o justificare sau este doar un pretext pentru anumite limitări/restricții ale drepturilor omului? Cel mai adesea o justificare dar, în anumite situații, pretext.

Până acum s-au îmbolnăvit, la nivel global, peste 100 de milioane de oameni și au murit, din cauza virusului, peste 2 milioane. Efectul medical, psihologic, social, politic, economic, cultural este imens. Sunt, desigur, și efecte la nivel geopolitic, mai ales după alegerile din SUA.

Pandemia este o justificare legitimă pentru restricții cu impact asupra drepturilor cetățenești dar ele pot fi și pretexte pentru decizii politice – alegeri (anticipate sau la un anumit moment), formarea unor guverne, amputări ale unor bugete, etc. Nu insist, le cunoașteți.

Adrian Năstase îi numeşte pe membrii guvernului Cîţu „servitori”

Calitatea unei guvernări ține de capacitatea de a menține încrederea populației că restricțiile decise se justifică pentru interesul general. Aceasta încredere se pierde atunci când primordială devine deschiderea spațiilor cu păcănele sau atunci când 6 devine mai mic decât 3 (în cazul Bucureștiului).

Încă o dată observăm caracterul „cezarist” al statului român, unde observăm zilnic faptul că membrii guvernului se duc, ca niște servitori, la Cotroceni. Guvernul a devenit o simplă componentă a administrației prezidențiale. Iar Constituția, sub pretextul pandemiei este, practic, ignorată.

România a devenit astfel pradă a crizei sanitare dar și a unei mafii corupte și incompetente, incapabile să pregătească viitorul țării”, scrie Adrian Năstase pe blogul personal.

Citeşte şi: Preşedintele Iohannis, întâlnire cu liderii coaliţiei guvernamentale pe tema bugetului