Preşedintele Iohannis, întâlnire cu liderii coaliţiei guvernamentale pe tema bugetului

Iohannis i-a chemat marți, la Vila Lac, pe liderii coaliției de guvernare, pentru o discuție de la ora 17.00 pe tema bugetului de stat, după ce în prima parte a zilei a avut o întâlnire cu reprezentanţii UDMR în Guvernul Cîţu, vicepremierul Kelemen Hunor şi ministrul Tineretului şi Sportului, Carol-Eduard Novák.

26 ian. 2021, 18:05
Preşedintele Iohannis, întâlnire cu liderii coaliţiei guvernamentale pe tema bugetului

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat, marţi, că nu va fi nicio creştere de taxe şi impozite în bugetul pe 2021, menţionând că nu este o întârziere în realizarea acestuia, dar că discuţiile sunt „un pic mai complexe” pentru că este un guvern de coaliţie.

Întâlnirea, care nu a fost anunțată în agenda oficială a președintelui, vine pe fondul contrelor din interiorul coaliției între PNL, USR PLUS și UDMR pe tema bugetului diferitelor ministere.

Pe lângă constrângerile provocate de pandemie și de respectarea țintei de deficit bugetar de 7% din PIB, negocierile pe buget sunt îngreunate și de interesele divergente ale celor trei partide care compun coaliția de guvernare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor spune că bugetul întârzie din cauza deficitului bugetar impus

„Din ceea ce ştiu eu, nu există nicio creştere de taxe şi impozite. Construcţia bugetului se realizează, nu e o întârziere, practic, Guvernul a spus că va finaliza proiectul de buget la începutul sesiunii parlamentare. Sigur, e vorba de un Guvern nou învestit, e un guvern de coaliţie şi întotdeauna discuţiile pe legea bugetului sunt un pic mai complexe atunci când este vorba de un guvern de coaliţie.

Eu am încredere că Guvernul va finaliza în cel mai scurt timp proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat şi că acestea vor fi trimise spre dezbatere în Parlament”, a afirmat Orban, după ce a participat la şedinţa Biroului Permanent al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

În opinia lui Orban, „construcţia bugetară este afectată de obiective, ţinte referitoare la deficitul bugetar, la necesitatea de a asigura resurse pentru cofinanţarea proiectelor care sunt din fonduri europene, de asigurarea de resurse financiare pentru toate celelalte tipuri de programe, inclusiv programele de susţinere a oamenilor de afaceri”.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, anunţ despre proiectul alternativ pentru Buget 2021: Este o îngrijorare în ceea ce priveşte viitorul României!