Adriana Iliescu nu va primi voucherele sociale de 250 de lei nici în 2023. Ce pensie are cea mai bătrână mamă din România

Marius Budăi a anunţat, în exclusivitate la România TV, că plafonul pentru voucherele sociale de 250 de lei a fost ridicat la 1700 de lei, dar cea mai bătrână mamă din România nu se va încadra nici de această dată.

20 dec. 2022, 07:12
Adriana Iliescu nu va primi voucherele sociale de 250 de lei nici în 2023. Ce pensie are cea mai bătrână mamă din România

Adriana Iliescu, cea mai bătrână mamă din România a vorbit despre pensia pe care o primește după o viață de muncă. A cunoscut-o o lume întreagă atunci când a intrat în Cartea Recordurilor drept cea mai în vârstă femeie care a născut un copil sănătos. Legat de pensie, Adriana Iliescu nu este tocmai mulțumită de sumele primite, însă este recunoscătoare pentru ce are și că își poate crește fiica. Din păcate pentru ea, acum când fiica sa dă bacul şi se pregăteşte să se înscrie la două facultăţi, nu va benefica de voucherele sociale date de Guvern de la 1 iunei 2022.

„Ministrul Marius Budăi, a anunțat, duminică, în exclusivitate la România TV, că programul „Sprijin pentru România” va continua și anul viitor. Astfel, cei cu venituri mici vor primi suma de 250 de lei, tot la distanță de două luni.

Sunt măsuri de sprijin pe care le-am decis în coaliție, care susține actualul Guvern, inclusiv ridicarea pragului valoric până la care se alocă aceste vouchere de alimente în valoare de 250 de lei, o dată la două luni. Va continua pe tot parcursul anului 2023, începând din luna februarie.

Pragul s-a ridicat de la 1.500 la 1.700 de lei. După cum ați văzut și în acest an am avut măsuri de sprijin până la concurența valorii de 2.000 de lei venituri.

În anul 2023 pe praguri valorice vom avea până la 3.000 de lei. Absolut toate aceste ajutoare sunt prevăzute în actele normative și sumele există în bugetul aprobat deja în Parlamentul României”, a declarat Marius Budăi, duminică seara, în exclusivitate la România TV.

EXCLUSIV! Marius Budăi, anunț important despre pensii şi ajutoare sociale! Crește plafonul de venit pentru ajutorul din partea statului

Adriana Iliescu a dat o lecție tuturor, în 2005, când a reușit să aducă pe lume un copil, la vârsta de aproape 70 de ani. Acum în vârstă de 85 de ani, fosta profesoară este extrem de mândră de fiica ei. Aceasta a mărturisit că Eliza își dorește să urmeze două facultăți, iar apoi să intre și ea în învățământ. Cu toate astea, Adriana Iliescu are o situație financiară modestă, iar lună de lună trebuie să fie chibzuită cu banii de pensie, mai ales că fiica ei a crescut și are nevoie de multe lucruri.

Eliza, fiica Adrianei Iliescu, șefă de promoție la absolvirea liceului. Se va înscrie la două facultăți: „Am decis să urmez modelul mamei”

Pe 16 ianuarie 2005, Adriana Iliescu intra în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai în vârstă femeie care a dat naștere unui copil.

Eliza are 19 ani în prezent și locuiește alături de mama sa într-o casă modestă, dar cu tot ce le trebuie celor două. Adriana Iliescu, fosta profesoară universitară de limba și literatura română s-a mândrit mereu cu performanțele Elizei de la școală și a spus în repetate rânduri că învață împreună, pentru că nu-și permit meditații.

Cu toate că, de mai mulţi ani, Adriana Iliescu are mai multe procese în ceea ce priveşte averea sa, femeia este optimistă şi promite că totul va ajunge în posesia fiicei sale. „Eu sper că se vor termina şi că voi câştiga, problema este să se termine în favoarea mea, judecătorii să fie obiectivi şi eu să nu mai fac alte demersuri” declara aceasta în urmă cu câtiva ani.

Adriana Iliescu este precaută şi şi-a făcut deja planurile în ceea ce o privește pe fiica sa. „Eu îi las moștenire două apartamente şi o las în grija doctorului care m-a ajutat cu fertilizarea în vitro şi care este şi naşul fetiţei”, a mai spus aceasta.

Legat de pensie, Adriana Iliescu nu este tocmai mulțumită de sumele primite, însă este recunoscătoare pentru ce are și că își poate crește fiica.

Cine este tatăl Elizei Iliescu. Ce ştie adolescenta despre acesta
„Nu ne-a fost ușor, dar am trecut împreună prin toate. Am trăit din pensia mea de profesor, aș adăuga chiar profesor universitar, dar și din indemnizația pe care o primesc de la Uniunea Scriitorilor. Adică ceva în jurul a 2.000 de lei.

Nu dau amănunte, însă una peste alta nu e vorba decât despre o pensie amărâtă. Ne-am gospodărit cu cât am avut și nu am cerut nimănui nimic!”, a spus Adriana Iliescu

Vouchere de 250 de lei o dată la două luni pentru persoanele vulnerabile. Cine va beneficia

Persoanele vulnerabile vor beneficia de 250 lei o dată la două luni, fiind o măsură de sprijin anunțată chiar în planul de măsuri al Guvernului (acele vouchere de 50 euro). Se vor acorda tichete sociale pe suport electronic din care vor putea fi achiziționate alimente și mese calde.

Cine va beneficia de voucherul de 250 lei

Categoriile de persoane vulnerabile beneficiare de sprijin material sub formă de tichetele sociale emise pe suport electronic sunt:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei;
  • persoanele încadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întretinere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
  • persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare;
  • persoanele în vârstă de până la 18 ani aflate în întreținerea acelor familii al căror venit mediu pe membru de familie este sub valoarea venitului minim garantat în plată prevăzut de Legea 416/2001 privind ajutorul social cu modificările şi completările ulterioare;

Nici în ceea ce priveşte ajutorul de 700 de lei, care se acordă din iulie, veştile nu sunt bune pentru Adriana Iliescu, deoarece limita de la care se acordă este 2000 de lei.

Adriana Iliescu nu va beneficia nici de vouchere pentru facturi

Vouchere facturi 2023. Guvernul a aprobat compensarea preţului la energie pentru persoanele şi familiile vulnerabile. Beneficiarii cardului de energie vor deconta facturi în limita sumei de 1.400 de lei, bani care vor fi alocaţi în două tranşe, prima în februarie 2023, 700 de lei, şi cea de-a doua în septembrie 2023, tot 700 de lei, a declarat joi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Boloș a menţionat şi categoriile de persoane care urmează să aibă aceste carduri: „Pensionarii în vârstă de peste 60 de ani cu venit mediu pe loc de consum mai mic de 2.000 de lei, pensionari fără limită de vârstă, care beneficiază de pensii de invaliditate, cu condiţia venitului mediu pe loc de consum de 2.000 de lei, persoanele cu dizabilităţi, fără limită de vârstă, venitul mediu pe loc de consum, de asemenea, 2.000 de lei, persoanele beneficiare de ajutor social. Şi ultima categorie de beneficiari este cea referitoare la beneficiarii de alocaţie pentru întreţinerea familiei”, a declarat Boloş, citat de Agerpres.

Cine beneficiază de aceste vouchere

Conform pro­pu­ne­rii de ordo­nan­ță, vor bene­fi­cia de cei 1.400 de lei următoarele categorii de români:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;

d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020.