Aerul condiţionat poate răspândi coronavirusul în zone cu pacienţi

Medicul pediatru Mihai Craiu a declarat că aerul condiţionat poate fi un pericol de răspândire a coronavirusului din zone cu pacienţi cu Covid-19. 

RomaniaTV.net
10 iul. 2020, 14:40
Aerul condiţionat poate răspândi coronavirusul în zone cu pacienţi

Masca trebuie purtată în toate spaţiile închise ale unui spital, a declarat medicul în exclusivitate pentru Obervator. În spaţiile deschise ale unui spital e necesară distanţarea socială.

„Dacă nu respectăm regulile, s-ar putea transforma uşor. În primul rând, dacă nu se respectă protocoale de triaj şi de circuite, o persoană aparent sănătoasă, care vorbeşte, aşa cum vorbim noi la această distanţă, dacă nu poartă mască, poate transmite celor din jur noul coronavirus. Problema cu acest nou coronavirus este că simptomele apar, în medie, după 5-6 zile de la infectare. Deci, un personal medical care vine la serviciu în ture, 5-6 zile, cu potenţial de contagiozitate mare, poate transforma o secţie sau o anumită zonă într-un focar. În spitale pediatrice riscul este mai mic şi întotdeauna riscul unui spital este la fel de mare ca riscul comunităţii în care se află acel spital. Cu alte cuvinte, să spunem, un spital din Banat, în momentul acesta, este mai puţin riscant să devină un focar de infecţie versus un spital din Prahova. Deci, transmiterea comunitară este paralelă cu numărul de pacienţi infectaţi asimptomatici şi, deci, paralelă cu riscul ipotetic de a transmite virusul de la cineva care nu pare că este bolnav”, a declarat medicul Mihai Craiu. 

Citeşte şi: Se schimbă profilul pacienţilor cu coronavirus. Scade semnificativ vârsta persoanelor infectate

De asemenea, medicul a spus că într-un spital COVID, prin reglementare, pacientul trebuie să poarte echipamente de protecţie, în funcţie de nivelul de pericol unde se află.

„Tuturor celor care lucrează în aceste zone li s-a transmis, ca precauţie, să poarte masca în toate spaţiile din interiorul acelei instituţii, chiar dacă sunt desemnate ca spaţii libere de COVID. O să şi vedeţi că urmează un update al autorităţilor, care vor preciza că trebuie să luăm măsuri suplimentare în zonele care au astfel de pacienţi”, spune medicul.

Medicul Mihai Craiu a declarat că inclusiv afară trebuie să avem grijă la distanţarea socială, chiar daca nu suntem obligaţi să purtăm mască.

Citeşte şi: Nelu Tătaru, clarificări cu privire la numărul cazurilor de COVID în România: Persoanele retestate nu fac parte din cele 592 de cazuri

„Pentru că virusurile sunt transportate de la un pacient infectat la un sănătos cu ajutorul acestor particule de salivă, care sunt de două feluri: sunt droplets sau picături, cele care se şi văd când strănutăm sau tuşim şi care nu pot să plutească în aer, ci cad în nişte secunde sau zeci de secunde la podea sau, în fine, pe suprafeţe. Şi e periculos dacă atingem cu mâna şi ducem mâna la ochi. Dar, la un pacient care vorbeşte, aburul, micul condens, care conţine particule microscopice de salivă, cu dimensiuni de ordinul sub un micron, acestea pot să plutească mai multe zeci de minute sau ore în camera în care a fost o persoană infectată. De aceea, cred că toate aceste spaţii publice închise în zone medicale COVID trebuie aerisite generos, trebuie să deschidem geamurile, să deschidem uşile, pentru a nu permite stagnarea unei atmosfere. De altfel, şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă chestia asta. Şi, în cazul în care spaţiul este închis, trebuie să evităm folosirea sistemelor de aer condiţionat în spaţiile în care există aceşti bolnavi, ca să nu răspândim virusul. E foarte dificil cu temperatura asta, de aceea, în cazul în care se foloseşte orice fel de climatizare, ori medicală, ori centrală, trebuie folosită masca”, a spus Mihai Craiu.