Afecţiunea de care probabil şi tu suferi: Tu ai putea să stai fără el?

Nomofobia, cunoscută și sub numele de dependența de telefon (termen ce provine din sintagma engleză "no mobile phobia"), te face să crezi că ești mai conectată cu cei din jur decât oricând, dar adevărul este că acest lucru te face mai izolat. Mulți oameni din întreaga lume ajung să înlocuiască conversațiile reale cu cele virtuale, acordând atenție telefonului mobil în permanență.
Romania TV
10 nov. 2017, 09:54
Afecţiunea de care probabil şi tu suferi: Tu ai putea să stai fără el?

Nu contestă nimeni faptul că cele mai recente tehnologii ne fac viața mai ușoară. Cu toate acestea, utilizarea lor excesivă poate face ca ceva ce a fost odată un lucru pozitiv să se transforme într-o problemă. Deși nu toți oamenii suferă de dependență de telefon, este adevărat că avem anumite obiceiuri nesănătoase care pot duce la nomofobie în viitor.

Cum știi dacă suferi de nomofobie (dependența de telefon)?

Ești dependent de telefonul tău mobil? Ești neliniștită când nu mai ai baterie? Iei întotdeauna încărcătorul cu tine în caz că rămâi fără baterie? Dacă ai răspuns la aceste întrebări, poți suferi de nomofobie.

Nomofobia nu apare peste noapte. Ea este o consecință cauzată de obiceiurile nesănătoase cum este nevoia de a butona telefonul de fiecare dată când ești într-o situație inconfortabilă. În alte cazuri, telefonul devine compania care te ajută să treci peste momentele de singurătate, când ești în mijloacele de transport sau aștepți pe cineva la restaurant.

Cu toate acestea, acest lucru se poate agrava și ne face dependenți de telefoanele noastre pentru a atenua stresul emoțional. Ne poate determina să ne verificăm mesajele și e-mailurile atunci când nu am primit nimic și să nu răspundem la mesajele pe care le primim.

Iată câțiva parametri care te vor ajuta să îți dai seama dacă suferi de ceea ce se numește nomofobie:

– În mod constant și impulsiv, verifici dacă cineva ți-a scris sau trimis ceva prin e-mail.

– Dacă telefonul rămâne fără baterie sau dacă nu ai conexiune la internet, este foarte dramatic pentru tine deoarece te simți în mod automat izolat.

– Postezi pe rețelele de socializare ce gândești, ce faci și ce ai vrea să faci.

– Verifici câte aprecieri ai primit. Acest lucru crește nevoia ta de a posta mai multe despre activitățile extra.

– Uneori, crezi că ți-a sunat telefonul. Când colo, în realitate, nu ai primit nimic.

– Când ieși cu prietenii, ai mereu telefonul în mână. Plus că nu poți urmări conversația deoarece deja vorbești cu cineva de pe telefon.

Suntem mai conectați, dar și mai mulți

Motivul pentru care oamenii suferă de nomofobie este că ei simt nevoia de a participa la conexiunea pe care o oferă tehnologia. Acum, nu contează dacă familia și prietenii se află pe cealaltă parte a lumii. Cu doar un mesaj sau apel video, poți comunica fără probleme, deoarece nu există bariere.

Cu toate acestea, indiferent de faptul că suntem mai conectați decât oricând, ne simțim și mai mult singuri. Astăzi nu mai este necesar să părăsești casa pentru a găsi un partener sau chiar pentru cumpărături. Mai mult, dacă lucrezi de acasă…nici măcar nu trebuie să îți faci griji la ce oră trebuie să pleci din casă pentru a nu întârzia la serviciu.

Citeşte şi Ştiai că fumul de ţigară conţine aproximativ 4.000 de substanţe toxice? După ce citeşti asta te laşi de ţigări imediat

Așadar, apar niște întrebări: Viața pe care o trăiești doar prin tehnologie este reală? Telefonul înlocuiește cu adevărat o conversație față în față?

Trăim o viață care nu este foarte reală

Persoanele care suferă de nomofobie publică întotdeauna despre viața lor pe rețelele de socializare și sunt dependente de cei din jurul lor. Cu toate acestea, ceea ce vedem nu este ceea ce este real!

Multe cupluri care postează poze cu ei fericiți trec printr-un moment greu. De asemenea, prietenul acela care nu face niciodată altceva decât să posteze citate pozitive ar putea suferi de depresie severă.

Citeşte şi Boli periculoase ce au ca simptome amorţirea mâinilor sau picioarelor

Tot ce vedem pe rețelele sociale este ceea ce alți oameni doresc să vedem. Dar care este realitatea din spatele postărilor lor?

Când o persoană suferă de nomofobie, ea va compara întotdeauna viața ei cu a altora. Se va simți rău pentru că – în timp ce alții pleacă în vacanțe – ea este acasă pe canapea, uitându-se în telefon.

Poate pare greu de crezut, dar oamenii care suferă de nomofobie suferă foarte mult și, dacă nu tratează dependența de telefonul mobil, pot ajunge să se confrunte cu episoade de anxietate gravă și stres, care ar putea duce în final la depresie.

Topul celor 9 alimente care dau dependenţă 

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Cine e românul care se ocupă de concertul lui Jennifer Lopez în România. Organizatorul e celebru în industrie
Capital.ro
TAXE obligatorii. Se achită în toată Europa, inclusiv în România. Statul încasează tot
Playtech.ro
Cât costă o autorizație construcție gard în 2025: când ai nevoie și cum faci procedura corectă
Adevarul
Rusia a încercat un atac mecanizat-surpriză spre Pokrovsk. Ucraina răspunde dur: „Vor continua cu ce au mai mult – carnea de tun”
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Avertisment serios. Rusia vrea să atace Europa
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
Bancomatele, închise la nivel național. Tranzacțiile în numerar, interzise definitiv: Un pas în spate
StirileBZI
TVA mai mare de la 1 august! Anunțul făcut de Nicușor Dan după summitul de la Salzburg
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie