Şase afgani sfidează moartea, imagini incredibile de la Kabul. S-au filmat liniştiţi pe fuselajul unui avion care decolează de pe aeroport VIDEO

Un clip viralizat pe reţelele de socializare arată un grup de afgani care, în speranța de a scăpa din țară, s-au urcat pe fuselajul unui avion militar american de transport Boeing C-17 Globemaster III, unde s-au filmat, în timp ce acesta rulează pe pistă şi se pregăteşte să se ridice în aer.

18 aug. 2021, 19:15
Şase afgani sfidează moartea, imagini incredibile de la Kabul. S-au filmat liniştiţi pe fuselajul unui avion care decolează de pe aeroport VIDEO

În total sunt şase bărbaţi pe fuselajul avionului, iar într-un comentariu care însoţesc imaginile se specifică: „Din păcate acestea au fost ultimele instantanee din viaţa lor”. Totuşi, nu există nicio informaţie oficială la soarta celor şase afgani, care ar fi putut părăsi aeronava înainte ca aceasta să ia altitudine.

Trupele americane care supraveghează efortul de evacuare pe aeroportul din Kabul au tras în noaptea de marţi spre miercuri mai multe focuri de armă pentru a ţine sub control mulţimea, dar nu există indicii ca cineva să fi fost rănit sau ucis, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Citeşte şi Cel mai excentric personaj evacuat din Afganistan. Un britanic se afla acolo în vacanţă, pentru că îi plăcea turismul „obscur şi extrem”

Într-o conferinţă de presă, Kirby a subliniat că armata americană nu a tras focuri asupra afganilor sau a altcuiva. Kirby a declarat că numărul trupelor americane de pe aeroportul internaţional din Kabul a ajuns miercuri la aproximativ 4.500 de persoane, iar în următoarele ore sunt aşteptate alte câteva sute de militare.

Comandanţi şi combatanţi talibani au tras în aer miercuri pentru a dispersa mulţimile de afgani de pe aeroportul din Kabul, a indicat într-o declaraţie separată un responsabil taliban. „Nu avem intenţia de a răni pe cineva„, a declarat acesta pentru Reuters. Haosul continuă în afara aeroportului, a spus el, acuzând forţele occidentale pentru ceea ce el a numit un „plan haotic de evacuare” din Afganistan.

Pe de altă parte, ministrul american al apărării, Lloyd Austin, şi şeful Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley, vor susţine o conferinţă de presă despre ultimele evoluţii din Afganistan la ora locală 15:00 (22:00, ora României), a anunţat purtătorul de cuvânt citat.

Citeşte şi Haos în Afganistan. Cum arată un avion cu 640 de persoane evacuate din Kabul. Imaginea face înconjurul lumii