Află totul despre „boala sărutului”

Cunoscută în popor sub denumirea de "boala sărutului", mononucleroza este o afecțiune dificil de diagnosticat, pentru că are simptome comune cu ale altor boli.

RomaniaTV.net
18 nov. 2016, 11:20
Află totul despre „boala sărutului”

Mononucleoza este cauzată de infecția cu virusul Epstein-Barr, care se transmite prin fluidele corporale, de obicei, salivă, de aici și denumirea ei populară de „boala sărutului”. Boala se poate lua și prin expunerea la o tuse sau un strănut sau prin schimbul de produse alimentare și băuturi cu cineva care are mononucleroză.

Afecțiunea este adesea confundată cu gripe sau infecții streptococice, deoarece simptomele clasice sunt similare, dar există câteva semne care se întâlnesc doar la această boală.

Printre simptomele comune se numără: oboseală, febră, durere de gât, amigdale umflate, erupții roz pe piele, dureri musculare și rigiditate, pierderea poftei de mâncare.

Citeşte şi  Ceaiuri bune pentru splină

Simptomele bolii pot apărea la o lună după infectare

Perioada de timp între momentul în care o persoană a contractat infecția și până când apar simptomele se numește perioadă de incubație, iar ea durează de obicei de la patru până la șase săptămâni. Asta înseamnă că poți da boala altcuiva, fără să știi că o ai.

Simptom potențial periculos: umflarea și spargerea splinei

Mononucleroza poate face ca splina, acest organ mic, care ajută în lupta împotriva infecțiilor și filtrează celulele sangvine vechi, să se umfle. Ea se poate mări cu până la 50-60 % la persoanele cu această boală. În unele cazuri, persoanele bolnave pot simți o presiune sau o durere în partea de stângă a abdomenului sau să simtă că sunt sătule, chiar dacă nu au mâncat. În cazurile mai severe, durerile abdominale se pot deplasa în umărul stâng și se pot agrava la respirații adânci.

Boala poate dura până la câteva luni

În cazul în care simptomele generale nu dispar după 7 până la 10 zile, mergi la medic pentru un diagnostic corect. În cele mai multe cazuri, mononucleroza este o boală ușoară și, de obicei, dispare de la sine. Unele simptome, cum este oboseala, poate persista mai mult decât alte semne ale bolii.

Află ce este tulburarea hipoactivă a dorinței sexual și ce tratament este indicat!