Agentul guvernamental pentru CJUE: Cauzele privind energia sunt mai vechi. Vom transmite un răspuns

Agentul guvernamental al României pentru Curtea de Justiţiei a Uniunii Europene (CJUE), Răzvan Horaţiu Radu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sunt mai vechi cauzele privind energia, iar după adoptarea măsurilor la nivel naţional vom transmite un răspuns argumentat Comisiei Europene.

RomaniaTV.net
27 feb. 2012, 17:56
Agentul guvernamental pentru CJUE: Cauzele privind energia sunt mai vechi. Vom transmite un răspuns

„În aceeaşi şedinţă, Comisia a hotărât clasarea a şase cauze de infringement deschise anterior în domeniul deşeurilor, al dreptului de rezidenţă, a comunicaţiilor electronice, a achiziţiilor publice, a transporturilor maritime şi a echipamentelor sub presiune. Cauzele privind energia sunt mai vechi şi după adoptarea masurilor la nivel naţional, vom transmite un răspuns argumentat Comisiei Europene”, a declarat Răzvan Horaţiu Radu, subsecretar de stat în cadrul Ministerul Afacerilor Europene, Agent al Guvernului României pentru CJUE de la Luxemburg.

Practic, a adăugat oficialul ministerial, Comisia Europeană aşteaptă ca România să transpună la nivel naţional directivele în cauză. „Transpunerea completă a acestor directive necesită însă un proces complex şi poate avea impact economic semnificativ asupra consumatorilor”, a mai spus Horaţiu Radu, reprezentantul Executivului în faţa Curţii de la Luxemburg.

Comisia Europeană (CE) a trimis luni României avize motivate privind încălcarea directivelor UE referitoare la liberalizarea pieţelor energiei eletrice şi gazelor naturale, şi ar putea transmite cauzele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene dacă nu primeşte un răspuns în termen de două luni.

„Comisia a trimis astăzi 15 avize motivate celor opt state membre pentru a le îndemna să-şi respecte obligaţia juridică. Statele membre au la dispoziţie două luni pentru a răspunde. Dacă statele membre nu se conformează, Comisia poate deferi cauzele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat transmis luni de CE.

Directivele privind energia electrică şi gazele trebuiau transpuse în legislaţia naţională de către statele membre până la 3 martie 2011, se spune în comunicat.

Până în prezent, România, Bulgaria, Cipru, Spania, Luxemburg, Olanda şi Slovacia nu au informat Comisia referitor la adoptarea măsurilor de transpunere a celor două directive, iar Estonia nu a informat CE referitor la directiva privind gazele naturale.

Şeful misiunii CE în România, Istvan Szekely, a declarat la 5 februarie la Bucureşti că perioada în care se va efectua liberalizarea treptată preţurilor la energie pentru populaţie a fost prelungită cu doi ani, urmând să aibă loc în intervalul 2013-2017. Pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate ar trebui eliminate treptat până la sfârşitul anului 2013.

La rândul său, şeful misiuunii FMI în România, Jeffery Franks, a declarat că procesul de ajustare a tarifelor la electricitate pentru consumatorii non-casnici va începe în lunile următoare, iar pentru populaţie din 2013 şi se va încheia în 2017

Franks a mai spus că procesul de liberalizare a preţului la gaze ar trebui să înceapă gradual din 2013.

Întrebat despre calendarul scumpirilor la gaze, Franks a firmat că foaia de parcurs va fi stabilită pe baza discuţiilor din aprilie, când va avea loc următoarea evaluare a acordului preventiv.