Ai fost vreodată prins cu minciuna? Vezi cum te dai de gol şi ce înseamnă fiecare gest

Expresii faciale, gesturi, mișcări, posturi ale corpului, accesorii personale, precum și tonul, volumul sau ritmul vocii, toate reprezintă un mod diferit de comunicare decât cel verbal, și anume comunicarea nonverbală.

01 nov. 2014, 18:42
Ai fost vreodată prins cu minciuna? Vezi cum te dai de gol şi ce înseamnă fiecare gest

Multe dintre lucrurile pe care le spunem celorlalți sunt minciuni, invenții, plăsmuiri ale minții noastre. S-a descoperit că mințim cam o treime din oamenii pe care îi întâlnim în fiecare zi. Cercetările arătă că oamenii detectează aproximativ 56% din minciunile la care sunt expuși. Și asta nu din cauza lipsei indiciilor. Majoritatea minciunilor sunt însoțite de indicatori.

Oamenii consideră că evitarea privirii este un semn de inducere în eroare. Se presupune că mincinoșii se simt vinovați, jenați, că le este greu să își privească victima în ochi și de aceea își feresc privirea. Totuși, mulți dintre aceștia măresc deliberat contactul vizual, tocmai pentru a crea impresia că spun adevărul.

Un alt semn al minciunii este clipitul rapid, rata clipitului putând deveni și de până la 4-5 ori mai mare. Nu trebuie să uităm, însă, că există momente în care persoanele clipesc mai des, nu pentru că mint, ci pentru că sunt tensionați.

Atunci când purtăm o discuție, trebuie să ținem seamă și de mișcarea ochilor. Dacă interlocutorul privește în stânga, înseamnă ca își amintește, însă, dacă acesta privește în dreapta, minte sau înfrumusețează povestea.

Vezi şi: Efectul Pinocchio. Cum îţi afectează MINCIUNA ORGANISMUL

Corpul dominat de nervozitate, mișcările stângace ale mâinilor, mângâierea părului, scărpinatul în cap și frecarea palmelor sunt indicatori siguri ai minciunii, fiindcă oamenii devin agitați atunci când mint.

Potrivit iqool.ro, cercetările arată că atunci când li se cere să mintă, oamenii produc mai mulți indicatori în partea inferioară a corpului. Categoric picioarele și corpul sunt o sursă destul de neglijată în cazul minciunii, tocmai pentru că mincinoșii își concentrează eforturile de camuflare asupra palmelor, brațelor și feței, știind că interlocutorii vor urmări în special aceste zone.

Un alt gest care indică minciuna este „acoperirea gurii”, adică a locului de unde a pornit. Fie că gura este acoperită în totalitate cu palma sau doar atinsă pe furiș cu un deget, această acțiune îi poate trăda pe mincinoși.

Există un substitut pentru acoperirea gurii: atingerea nasului. Atingându-și nasul, mincinosul trăiește confortul momentan al acoperirii gurii, fără riscul de a atrage atenția asupra acțiunilor sale.