Mihaela Bilic, despre alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor: „Conține toate mineralele indispensabile vieții”

Când vine vorba un stil de viață echilibrat, alimentația zilnică joacă un rol esențial în dezvoltarea și menținerea unui corp bine hrănit și sănătos. Din dieta zilnică nu ar trebui să lipsească acest aliment care „conține toate mineralele indispensabile vieții”.

15 ian. 2024, 08:49
Mihaela Bilic, despre alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor: „Conține toate mineralele indispensabile vieții”

Medicul și nutriționistul Mihaela Bilic subliniază faptul că laptele, un aliment de bază hrănitor cu rol vital în menținerea sănătății, este unul dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică. Pe lângă valoarea sa nutritivă, laptele contribuie semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate.

„Laptele este un aliment de bază, adică trebuie să fie prezent în alimentația noastră în fiecare zi, indiferent dacă îl beți dulce sau bătut sau dacă îl consumați sub formă de iaurt sau brânză. Este nu doar hrănitor, ci și un aliment funcțional, având un rol esențial în menținerea și îmbunătățirea sănătății.

Mihaela Bilic a spus care sunt alimentele anti-foame, ce ajută și la slăbit: „Carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit”

Consumul zilnic de lapte și produse lactate reprezintă un indicator al unei alimentații echilibrate. Persoanele care evită consumul de lapte adesea se confruntă cu probleme de greutate legate de o alimentație monotona sau prea bogată în calorii”, a subliniat dr. Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.

Nutriționista a evidențiat că laptele este unul dintre puținele alimente care furnizează toate substanțele nutritive esențiale în proporții optime, cu o biodisponibilitate crescută, ușor de asimilat de organism.

Compoziția sa include proteine, glucide, lipide și vitamine, precum și toate mineralele indispensabile vieții.

„Cu 87% apă, laptele conține și vitamine din grupul B, A și D. Este singurul aliment care oferă toate mineralele necesare vieții: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc, iod, fier, crom, etc. Dacă ar conține și fibre, laptele ar putea fi considerat alimentul ideal.

Având în vedere varietatea de produse și gusturi pe care le putem obține din lapte, este imposibil să nu găsim o formă care să ne satisfacă gusturile. Sloganul ‘consumați zilnic 3 produse lactate’ reprezintă un îndemn la sănătate!”, a explicat dr. Bilic, potrivit Adevărul.

Care este cantitatea corectă de lapte pe care o putem consuma zilnic?

Cu toate beneficiile sale, nutriționista a precizat totuși și cantitatea corectă a porției zilnice, iar în acest fel puteți evita cu ușurință excesul.

„Porția corectă de lapte este de 250 ml, echivalentul unei căni. Laptele integral furnizează 120 calorii și 8 g grăsime, în timp ce laptele semi-degresat aduce 100 calorii și 4 g grăsime. Atât laptele integral, cât și cel semi-degresat oferă aceeași doză de calciu: 300 mg.

În cazul iaurtului, porția corectă scade la jumătate, un pahar mic de 125 g având 50 calorii și 4 g grăsime. Consumul recomandat zilnic este de 3 porții de lactate, incluzând lapte proaspăt sau bătut, iaurt sau brânză, cașcaval sau parmezan, smântână sau unt – totul având la bază lapte!”, a adăugat medicul.

Lapte de bivoliță sau lapte de vacă?

Laptele de bivoliță, spre deosebire de cel de vacă, oferă o sumedenie de beneficii pentru sănătate: creşte imunitatea, are substanțe nutritive și poate echilibra tensiunea arterială.

Laptele de bivoliță are mai multe substanțe nutritive decât laptele de vacă. Laptele de bivoliță conține toate tipurile de vitamine, calciu, potasiu, magneziu, zinc, fosfor, cupru, fier, proteine, sodiu, carbohidrați și grăsimi.

Laptele de vacă diferă foarte mult de cel de bivoliţă. Specialiștii susțin că laptele de bivoliţă este mult mai gustos, are mai multe proteine și mai puțin colesterol. Deși este mai gras și mai greu digerabil decât cel de vacă, multe persoane îl aleg.

Laptele de bivoliţă poate fi adăugat în diverse preparate culinare, precum supe, pizza, gogoși, creme, prăjituri, dulceață, chiar și la înghețată. O diferență majoră între cele două tipuri de lapte ar fi raportul calciu-fosfor.

Mihaela Bilic a spus care sunt alimentele anti-foame, ce ajută și la slăbit: „Carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit”

Mihaela Bilic a adus în discuție în mediul online o problemă de alimentație adesea întâlnită în rândul multora dintre noi. Este vorba despre acea senzație constantă de foame, de care nu putem scăpa nici dacă respectăm mesele zilnice. Medicul nutriționist spune că felul în care alegem ce mâncăm duce la apariția acestei probleme. Ideal este să alegem alimente cu multe fibre și proteine pentru a fi sătui pe o perioadă mai mare de timp. Iar acestea sunt utile și dacă vrem să slăbim. Alimentele cu multe grăsimi, sare sau zahăr, dar și cele procesate ne oferă o senzație de sațietate foarte scurtă.

Mihaela Bilic: „Carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit”

“Ca să ne păcălim instinctele trebuie să fim isteți și să alegem alimentele cu putere sațiogenă crescută, care ne satură cu puține calorii. Senzația de sațietate apare la 2 categorii de nutrienți: fibrele care au volum mare și dau efect de stomac plin și proteinele care sunt greu de digerat/metabolizat.

Mâncarea gătită, cea mai bună modalitate să slăbești. Mihaela Bilic: „Gata cu produsele ambalate și procesate”

La cealaltă extremă sunt alimentele cu volum mic și conținut caloric crescut, precum brânzeturi, mezeluri, grăsimi, produse de ronțăit dulci sau sărate. Chiar dacă ni se pare că am mâncat puțin, există riscul să ne îngrășăm” – a transmis Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Apoi a enumerat alimentele care țin de foame pentru o perioadă îndelungată. Iar printre ele se află ouăle, carnea și peștele.

“Iată care sunt alimentele eficiente când vorbim de sațietate maximă și aport caloric redus:

Pe primul loc avem oul fiert, produsul cu cea mai mare putere sațiogenă pentru numai 80 calorii. Urmează apoi carnea, indiferent de culoare și de animalul de la care provine. Proteinele din carne se spune că au calorii negative, țin de foame multe ore iar organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor. Deci carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit.

A crescut numărul persoanelor cu intoleranță alimentară. Mihaela Bilic: „Oare am devenit cu toții intoleranți la mâncare, sau e doar o chestiune de modă și marketing?”
Peștele în general și peștele gras în special intră tot la categoria proteine cu efect sațiogen. În plus avem și efectul antiinflamator produs de acizii grași omega 3. Cât despre proteinele de origine vegetală, aveți încredere în leguminoasele de tip fasole boabe, mazăre, linte, năut” – a explicat nutriționistul.

Mihaela Bilic a mai precizat că, dacă vine vorba despre făinoase, pastele al dente și cartofii fierți în coajă sunt alegerile perfecte.

“Din categoria făinoase, pastele fierte al dente și cartofii în coajă sunt produsele care ne satură fără să ne pună în pericol silueta. Nu gătiți pastele până s-au înmuiat de tot, iar cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit. O parte din amidon nu se mai absoarbe, deci umplem burta eficient cu mai puține calorii. Și pâinea integrală bogată în tărâțe este de preferat variantei albe și pufoase. De data asta conținutul mare de fibre blochează o parte din amidon, indicele glicemic scade iar senzația de sațietate crește” – a adăugat Mihaela Bilic.

Mihaela Bikic: „Nu ezitați să începeți masa o supă dacă vreți să umpleți stomacul repede!”

Ciorba este și ea o alegere excelentă pentru a ne sătura cu puține calorii, deoarece “deși conține peste 90% apă supa și ciorba ne satură cu puține calorii. Se numește paradoxul ciorbei și s-a dovedit că stă în stomac de două ori mai mult timp decât un felul doi. Așa că nu ezitați să începeți masa o supă dacă vreți să umpleți stomacul repede. Iar dacă sunteți la cură de slăbire mâncați DOAR supă, ca fel unic! Și puneți lângă ea și un ardei iute, ca să accelerați metabolismul” – a continuat experta în nutriție.

Cât despre deserturi, fructele bogate în pectină precum merele, perele, gutuile și caisele sunt cele mai bune alegeri. Iar de pe lista gustărilor nu trebuie să lipsească morcovul sau porumbul expandat (popcorn și pufuleți).