Ajutorul social va CREŞTE. Câţi bani va primi un asistat social care NU munceşte

Comisia pentru Muncă din Camera Deputaţilor a dat aviz favorabil pentru ca indicatorul social de referinţă să crească de la 500 de lei, cât este în prezent, până la 1.200, cât va ajunge în 2023. Economiştii sunt, însă, de părere că ar trebui ca statul să sprijine crearea de locuri de muncă, nu să îi susţină pe cei care nu vor să muncească, relatează Ziare.com.

RomaniaTV.net
23 sept. 2020, 09:37
Ajutorul social va CREŞTE. Câţi bani va primi un asistat social care NU munceşte

„Valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 lei. Valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual până la atingerea valorii de 1.200 de lei, după cum urmează: a) la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei; b) la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei; c) la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei”, prevede un amendament adoptat în Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor.

Economiştii susţin că autorităţile ar trebui sprijini crearea de locuri de muncă.

„Sunt de părere că trebuie băgaţi bani în crearea de locuri de muncă, nu în asistenţă socială, pentru că numai aşa se va dezvolta economia, iar omul care munceşte are şi un venit. Faptul că se cresc aceste venituri pentru asistaţii social înseamnă taxare mult mai mare pentru cei care muncesc. Se poate recurge şi la un sistem prin care cei care nu vor să muncească să fie sancţionaţi, dar acest lucru este posibil numai prin lege. În sensul că dacă, spre exemplu, i s-a oferit de 3 ori de muncă, iar el a refuzat, este clar că nu vrea bani”, a declarat Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA Romania, conform Ziare.com.

Citeşte şi: Parlamentul a adoptat rectificarea bugetară, cu amendamentul pentru majorarea pensiilor cu 40%

De ce vor parlamentarii să crească ajutoarele sociale

Iniţiatorii amendamentului afirmă că majorarea Indicatorului Social de Referinţă va avea drept rezultat o creştere proporţională a beneficiilor de asistenţă socială, direct calculate în baza acestui indicator – indemnizaţiile de somaj, alocaţia pentru suştinerea familiei, stimulentul de inserţie pentru creşterea copilului, indemnizaţile acordate persoanelor cu handicap, ajutorul social pentru venitul minim garantat.

Acestia au mai stabilit ca, începand din 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referinţă se modifică în fiecare an, prin legea bugetului de stat, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat pe an/an anterior.

Marcel Ciolacu, după majorarea pensiilor cu 40%: „Am făcut dreptate pentru cinci milioane de pensionari. Pensiile trebuie să crească”