Al 13-lea salariu se acordă între 13 şi 15 decembrie. Câţi bani intră pe card înainte de Crăciun

În luna decembrie a anului 2023, lucrătorii dependenți din Italia, atât din sectorul public, cât și din cel privat, vor primi „tredicesima”, o plată suplimentară ce reprezintă al 13-lea salariu.

08 dec. 2023, 22:53
Al 13-lea salariu se acordă între 13 şi 15 decembrie. Câţi bani intră pe card înainte de Crăciun

În Italia se acordă al 13-lea salariu în luna decembrie. Această plată extra, prevăzută atât pentru angajații statului, cât și pentru cei din sectorul privat și pensionari, este programată să fie efectuată în general înainte de Crăciun, cel mai adesea pe la mijlocul lunii.

Conform Decretului Legislativ nr. 350 din 25 septembrie 2001, statul italian este obligat la plata „tredicesimei” împreună cu salariul din decembrie pentru angajații săi.

În sectorul public, „cedolino NoiPA”, fluturașul de salariu pentru luna decembrie, este eliberat cu aproximativ zece zile mai devreme decât de obicei.

Prime Crăciun 2023. Compania din România care dă al 13-lea salariu de 2.500 de lei de Sărbători
Acest lucru înseamnă că „tredicesima” este depusă în conturile angajaților între 13 și 15 decembrie. Pentru angajații sectorului privat, plata acestei gratificații de Crăciun se face, de obicei, odată cu salariul lunii decembrie.

Pentru angajații statului, datele exacte de plată ale tredicesimei sunt stabilite de Anexa 1 a Decretului Legislativ 350/2001.

Aceasta este de obicei acordată în prima jumătate a lunii decembrie, cel mai adesea până pe 15 sau 16 decembrie, cu excepția cazului în care aceste date cad în weekend, caz în care plata este avansată în prima zi lucrătoare.

Anul acesta, datele de reținut sunt 14 decembrie pentru profesorii din școlile materne și elementare, 16 decembrie pentru personalul didactic suplinitor temporar și 15 decembrie pentru personalul administrat de direcțiile provinciale ale Trezoreriei cu roluri de cheltuieli fixe. Pentru ceilalți angajați publici data este 16 decembrie.

Milioane de români pot încasa al 13-lea salariu. Banii intră pe card în decembrie, înainte de Crăciun
În ceea ce privește sectorul privat, tredicesima este stipulată în contractele colective de muncă (CCNL).

 

Data de creditare a plății suplimentare poate varia în funcție de contractul de muncă și de sectorul de activitate.

Este important de menționat că, deși angajatorii pot alege să plătească „tredicesima” mai devreme, nu au voie să amâne plata peste termenul limită stabilit de CCNL.

Tredicesima” trebuie plătită tuturor lucrătorilor dependenți, fie că sunt angajați pe termen determinat sau nedeterminat, publici sau privați.

Aceasta se aplică și lucrătorilor domestici (menajere, îngrijitori, bone), precum și pensionarilor. De asemenea, lucrătorii cu normă parțială (part-time) au dreptul la tredicesima.

Nu beneficiază de această plată suplimentară lucrătorii autonomi, cei cu partita IVA, lucrătorii pe proiect și cei parasubordonați.

„Tredicesima” constituie valoarea unui salariu în plus. Chiar dacă ați lucrat numai câteva luni, aveţi dreptul la al 13-lea salariu și concediu, calculat ca 1/12 din salariul mediu lunar, înmulţit cu numărul lunilor lucrate.

În plata celui de-al 13-lea salariu și a concediului trebuie să se recunoască femeilor care lucrează la post fix nu numai retribuţia lunară, ci şi indemnizaţia de casă şi masă (indennità di vitto e alloggio). Aceeași indemnizație trebuie luată în considerație și în calculul lichidării (TFR – Trattamento fine rapporto) și al concediului de odihnă.

Tredicesima se calculează înmulțind valoarea retribuției cu numărul lunilor lucrate, împărțit la 12.

Exemplu:

Pentru un muncitor care a lucrat de la 1 aprilie la 31 decembrie, 9 luni cu o retribuţie lunară de 600 euro, calculul este:
600 € x 9 (luni lucrate):12 = 450 €.

Al treisprezecelea salariu se calculează și pentru perioadele de concediu medical, accident de muncă şi de maternitate.

Dacă angajatorul refuză să vă acorde acest drept, vă sugerăm să vă adresați unui sindicat, birou CAF-Patronat sau unui avocat.