Alchimie în secolul 21: Micuţa bacterie care transformă o substanţă toxică în aur de 24 de carate

Cercetătorii au devenit alchimişti: ei au descoperit o bacterie care transformă o substanţă toxică din natură în aur de 24 de carate.

RomaniaTV.net
04 oct. 2012, 17:39
Alchimie în secolul 21: Micuţa bacterie care transformă o substanţă toxică în aur de 24 de carate

O echipă de la Universitatea de stat Michigan din SUA au descoperit că bacteria Cupriavidus metallidurans, ce tolerează metalele, poate creşte pe cantităţi imense de clorură de aur, mortală pentru alte creaturi. Cercetătorii au descoperit că bacteria poate transforma substanţa toxică în bucăţi de aur.

„Noi facem alchimie microbiană – transformăm un lucru care nu are valoare într-un metal preţios”, a declarat Kazem Kashefi, profesor asistent de microbiologie şi genetică moleculară.

El şi Adam Brown, profesor asociat de artă electronică şi intermedia, au descoperit că Cupriavidus metallidurans poate creşte pe cantităţi foarte mari de clorură de aur, o substanţă toxică găsită în natură, cunoscută drept aur lichid.

Ei au mai aflat că bacteria este de 25 de ori mai puternică decât se ştia până acum.

Studiul lor a fost efectuat cu ajutorul unei instalaţii denumite „The great work of the metal lover”, care foloseşte o combinaţie de biotehnologie, artă şi alchimie pentru a transforma aurul lichid în aur de 24 de carate.

Profesorii Brown şi Kashefi au hrănit bacteriile cu cantităţi fără precedent de clorură de aur, copiind procesul care ar avea loc în natură. Într-o săptămâna, bacteriile au metabolizat toxinele şi au produs o bucată de aur.

Din păcate, procesul ar fi prea scump pentru a fi folosit la scară industrială, spun experţii. Însă succesul lor pune întrebări despre lăcomie, economia şi impactul asupra mediului, concentrându-se pe etica în ştiinţa şi ingineria naturii, mai spus cercetătorii.