Pentru alegerea unui sos de calitate, nutriționista Sandra Vaquera ne sfătuiește să optăm pentru produse cu puține ingrediente și cu un conținut de roșii de cel puțin 80%. Cantitatea de zahăr nu trebuie să depășească 5%, iar sarea trebuie sî fie în jur de 1%. Uleiul de măslie extravirgin este alegerea ideală, iar sosrul trebuie să aibă sub 0,5% grăsimi saturate și să nu conțină aditivi sau coloranți artificiali. Aceste criterii asigură un echilibru între gust, calitate și beneficii pentru sănătate, potrivit 20minutos.es.
Chiat dacă sunt sănătoase, roșiile tebuie evitate în anumite situații.
Roșiile conțin acid citric și acid malic, ceea ce poate crește aciditatea gastrică. Dacă ai reflux gastroesofagian, sucul gastric care urcă în esofag provoacă arsuri și disconfort. Consumul de roșii poate irita mucoasa esofagului și agrava senzația de arsură sau regurgitare acidă, potrivit DC News.
Atunci când mucoasa stomacului este inflamată (în cazul gastritei) sau când există o rană deschisă (în cazul ulcerului), alimentele acide, precum roșiile, itită și mai tare mucoasa. Aciditatea roșiilor stimulează producția de acid gastric, ceea ce intensifică durerea și senzația de arsură.
Citește și: Pași mici pentru țară, dar mari pentru… GOLF. Klaus Iohannis lovește din nou – mingea, nu sistemul. Fostul președinte și-a învățat și soția cum să țină crosa în mână
Chiar dacă nu este foarte frecvent întâlnită, alergia la roșii se poate manifesta ca orice altă alergie, prin înroșirea pielii, mâncărimi, umflături în special în jurul gurii, buzelor sau limbii, și în cazuri severe, dificultăți de respirație. Dacă ai observat astfel de simptome după ce ai mâncat roșii, este indicat să le eviți și să consulți un medic alergolog.
Roșiile conțin vitamina K, care joacă un rol esențial în coagularea sângelui. Dacă iei medicamente anticoagulante pentru a preveni formarea cheagurilor, trebuie să fii atent la cantitatea de roșii consumată, deoarece un consum mare și neregulat poate afecta eficiența tratamentului. Este bine să menții o cantitate constantă de vitamina K în dietă și să discuți cu medicul.
Roșiile conțin oxalați, compuși care pot contribui la formarea calculilor renali la persoanele sensibile. Dacă ai avut pietre la rinichi sau ești predispus la ele, consumul excesiv de roșii (în special sub formă concentrată, precum sosul) poate favoriza cristalizarea oxalaților și formarea pietrelor. E recomandat să limitezi consumul și să bei suficientă apă, potrivit DC News.